Slovenija

Padle prve odpovedi

Gabrijel Toplak
23. 10. 2014, 17.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na občini naj bi smučarsko sezono rešili s pravnim modelom, po katerem bi vse tri žičniške koncesije prenesli na občinsko podjetje Pohorje šport in turizem ter dve najemni razmerji.

Gabrijel Toplak

Stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski je začel deliti odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Niti prve snežinke na vrhu Pohorja, kot običajno, včeraj sicer redkim obiskovalcem Pohorske vzpenjače niso vlivale velikega optimizma pred prihajajočo smučarsko sezono. Najbolj črn scenarij za Športni center (ŠC) Pohorje oziroma mariborski turizem se namreč nadaljuje; naprave ne obratujejo, tudi vzpenjača ne, hoteli so zaprti.

Gabrijel Toplak

Pred zaklenjenimi vrati v prostore, kjer je na vrh Pohorja vozila gondola, je pozornost pritegnila dogorela sveča, na steklu pa nalepljen večji kos papirja, na katerem se delavci zahvaljujejo odgovornim za propad podjetja. Malo bolj živahno je bilo le nedaleč stran, kjer je uprava ŠC Pohorje. Za Svet24 so tamkajšnje uslužbenke dejale, da se računovodske storitve ne zaključijo s stečajem podjetja. »Res pa je, da smo tokrat prišle v službo z grenkim priokusom. Svoje delo bomo opravljale še naprej, a kako dolgo, se nam niti približno ne sanja. V strahu čakamo konec tega dneva in tudi naslednje dni, saj naj bi začeli deliti odpovedi,« je žalostno pripovedovala ena izmed tamkajšnjih delavk.

Gabrijel Toplak

Kljub stečaju in nezaposlenosti pa se v bližino podjetja, kjer je delal kot strojnik, še vedno vrača Drago. Kot je včeraj dejal, se še vedno srečuje z nekdanjimi sodelavci. »Že lani ali predlani bi moralo podjetje v stečaj, potem bi se lahko bolje izteklo za nas. Zdaj pa čakam, da dobim po pošti odpoved in grem na borzo. Do vodstva ne gojim posebnih zamer, četudi so nam dolžni kar nekaj denarja, glede na moje izkušnje pa ne verjamem, da jim bo uspelo rešiti smučarsko sezono,« je pojasnil Drago, njegov sodelavec Janko pa je pristavil: »Edina svetla točka na Pohorju je sonce. In še tega sedaj ni.«

Je pa včeraj mariborski župan Andrej Fištravec po srečanju s stečajnim upraviteljem ŠC Pohorje Dragom Dubrovskim v prostorih občine zagotovil, da so našli primerno rešitev za letošnjo smučarsko sezono. Pripravili bodo pravni model, po katerem bodo vse tri žičniške koncesije prenesene na občinsko podjetje Pohorje šport in turizem, prek katerega bo občina vzpostavila dve najemni razmerji; prvo za upravljanje s krožno-kabinsko žičnico, ki ga bodo sklenili z občinskim podjetjem Marprom, v začetku naslednjega tedna pa bodo določili še najemnika za preostale žičniške naprave.

V zvezi s trenutno stoječo gondolo, kjer so zaradi pomanjkanja denarja ustavili remont, je župan poudaril, da bodo poskušali stvari pospešiti, medtem ko bo moral denar za tehnično usposobitev žičniških naprav zagotoviti najemnik. Stečajni upravitelj poudarja, da je DUTB še pred uvedbo stečaja res pokrila del remonta in se je ta denar porabil, vendar v stečajni masi denarja za neplačane predračune ni, zato se je remont gondole tudi ustavil. Sicer pa po njegovih besedah tokratni dogovor za zaposlene v propadlem podjetju kratkoročno ne spremeni ničesar, saj bo okoli sto zaposlenim v podjetju, večinoma tistim, ki so delali v zdaj že zaprtih hotelih, začel deliti odpovedi pogodb o zaposlitvi. »Danes (včeraj, op. p.) dogovorjeni model je glede na obstoječe pogodbe in na dejstvo, da sodne prakse v zvezi s tem ni, edini možen. Res je, da moramo pridobiti soglasje stečajnega sodnika, ki je lahko ovira, a računam, da težav ne bi smelo biti,« je pojasnil Dubrovski, ki meni, da bi lahko sam svoje delo opravil v tednu dni.