Slovenija

Sodišče je odločilo: gasilci spet operativni

Gabrijel Toplak
11. 10. 2014, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Izključitev PGD Paloma iz Gasilske zveze Slovenske gorice je bila nezakonita, je odločilo sodišče, zato bodo, kot vse kaže, po nekaj več kot dveh letih spet operativni.

Arhiv Svet24, facebook, gasilci.org

Kljub odločitvi sodišča predsednik gasilskega društva Silvo Fišer ne želi biti prenagljen, saj društvo še ni prejelo nobenega uradnega potrdila o pravnomočnosti. Odločitev sodišča v korist gasilcem iz Sladkega vrha pa sicer pozdravlja tudi šentiljski župan Edvard Čagran.

Po približno dveh letih, kolikor so stare razprtije med Gasilsko zvezo (GZ) Slovenske gorice in Prostovoljnim gasilskim društvom (PGD) Paloma Sladki Vrh, zaradi česar slednje ni bilo operativno, bi morala biti nesoglasja, kot za zdaj kaže, odpravljena. Sodišče je namreč odločilo, da je njegova izključitev iz GZ Slovenske gorice nezakonita, a je predsednik PGD Paloma Sladki vrh Silvo Fišer previden. »S sodbo sem sicer seznanjen, vendar društvo še ni prejelo nobenega uradnega potrdila o pravnomočnosti, zato še zmerja obstaja potencialna možnost, da se bo GZ Slovenske gorice na sodbo pritožila. V primeru pravnomočnosti to pomeni, da smo bili nezakonito izključeni in v tem času nismo mogli uresničevati svojih ciljev. Članom je bilo onemogočeno usposabljanje oziroma izobraževanje, napredovanje, nismo imeli možnosti, da bi nastopali na tekmovanjih. Ostali smo brez pogodbe o opravljanju javne lokalne službe in dotacij lokalne skupnosti, kot zadnje pa nas je iz registra prostovoljnih gasilskih društev črtala tudi Gasilska zveza Slovenije (GZS),« razlaga Fišer.

Arhiv Svet24, facebook, gasilci.org

Dodaja, da je društvo vse odtlej preživljalo zelo težke čase. »Hrbet nam je obrnila tako lokalna skupnost kot krovna organizacija. Še več, lokalna skupnost se je celo podala v tožbo za vozili, ki sta bili nabavljeni z dotacijskimi namenskimi sredstvi lokalne skupnosti in tovarne Paloma, čeprav je društvo takoj po odvzemu opravljanja javne lokalne službe tej tovarni ponudilo, da si lahko eno vozilo brezplačno izposodi,« pojasnjuje Fišer. Na podlagi prijav lokalne skupnosti je Fišer večkrat obiskal inšpekcijske službe, hkrati pa je bil kot predstavnik društva zaslišan na UE Pesnica, kjer so zahtevali pojasnila o statusa društva. »V tem trenutku še težko govorimo o naslednjih korakih, saj se morajo najprej uresničiti napovedi zveze in lokalne skupnosti. Naša prva skrb bo aktivna vključitev članov v organe GZ Slovenske gorice, ki bi morala praviloma sklicati izredno skupščino, kjer bi ponovili volitve, saj nam je bilo onemogočeno predlaganje svojih kandidatov. Mladi pripravniki čakajo na tečaj gasilca, preostali gasilci na izobraževanja v višji čin. Treba bo tudi izpopolniti zaščitno opremo in podobno, prednostno se bomo začeli ukvarjati z operativo,« je končal Fišer.

Poveljnik GZS Franci Petek pojasnjuje, da je PGD Paloma v trenutku, ko je GZ Slovenske gorice prejela sklep o izključitvi, izgubila pravico opravljati javno gasilsko službo. »Občina Šentilj je samo ugotovila dejstvo, da PGD Paloma ne more več opravljati javne gasilske službe, kar posledično pomeni prekinitev pogodbe. Upravni odbor je zaradi neizpolnjevanja pogojev sprejel ugotovitveni sklep o črtanju PGD Paloma iz evidence članstva, a smo ves čas jasno zatrjevali, da jih bomo, če bodo izpolnjeni pogoji, ponovno vključili v GZS,« razlaga Petek. Morebitno ponovno operativnost gasilcev iz Sladkega Vrha pa pozdravlja tudi šentiljski župan Edvard Čagran, saj so delo na »njihovem« teritoriju v tem času opravljala preostala tri občinska društva, in sicer PGD Velka, PGD Ceršak in PGD Šentilj.