Svet

Rada bi videla, preden oslepita

jp
11. 10. 2014, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Brata Justin in Tod Purvis sta se odpravila na nepozabno potovanje, da bi se naužila lepot sveta, preden njune oči za vedno zagrne tema.

Osemintridesetletni Justin in triinštiridesetletni Tod imata dedno motnjo, ki povzroča progresivno izgubo vida. Oba sta tik pred tem, da popolnoma oslepita, zato sta se odločila, da se odpravita na osemintrideset dni trajajoče potovanje čez Združene države Amerike, da bi se naužila njenih lepot, dokler se še lahko.

»Ko se mi je začel leta 2008 slabšati vid, sem zapadel v depresijo. Prišel sem iz službe in se kujal v svojem stanovanju, zdaj pa bi rad videl čim več sveta. To potovanje mi je dalo zagona in bolj pozitiven odnos,« je povedal Tod. Zato sta skušala v slabih 21.000 kilometrov dolgo potovanje iz New Yorka do Los Angelesa vključiti čim več naravnih znamenitosti, denimo Veliki kanjon, Narodni park Yellowstone in Niagarske slapove. Odločena sta bila namreč, da si v spomin vtisneta najbolj slikovite prizore, kar jih premorejo Združene države Amerike.

»Hotela sva videti kraje, ki jih še nisva videla, in obiskati tiste, ki sva jih že vzljubila,« je povedal Tod. Eden takšnih krajev je Veliki kanjon, ki sta ga z družino obiskala še kot otroka. Tokrat sta, kot sta dejala, znala videno veliko bolj ceniti. Zavedata se namreč, da je zelo verjetno, da takšne lepote več ne bosta mogla ugledati. Tod je povedal: »Rad bi videl vse – ne le naravne znamenitosti, ampak tudi muzeje in umetnostne galerije. Ne le Ameriko, radi bi videl ves svet. Naslednje leto se bom odpravil na Aljasko.« Vseeno pa pravi, da bo najbolj pogrešal sončne zahode.

»Hotela sva videti kraje, ki jih še nisva videla, in obiskati tiste, ki sva jih že vzljubila.« Tod Purvis

Brata je na potovanju po Združenih državah Amerike spremljala snemalna ekipa, dokumentarec pa je izšel letos. Vendar pa ta skoraj gotovo ne bi nastal, če bi vedeli, da sta brata vozila skoraj slepa. Tod sicer še lahko vozi, Justin pa je na koncu potovanje skoraj popolnoma oslepel.