Svet

Na newyorškem letališču preverjajo potnike

STA
11. 10. 2014, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na letališču v New Yorku so danes začeli preverjati potnike, ki prihajajo v ZDA iz treh z epidemijo ebole najbolj prizadetih afriških držav, za morebitnimi simptomi okužbe s tem smrtonosnim virusom. Preverjanje potnikov bodo v prihodnjih dneh začeli tudi na nekaterih drugih večjih ameriških letališčih.

Reuters
Pristojni mejni organi bodo na letališču JFK potnikom iz omenjenih treh držav merili telesno temperaturo, prav tako pa bodo morali odgovoriti na vrsto vprašanj, povezanih z njihovo potjo pred prihodom v ZDA, in če so bili morda v stiku z osebami, okuženimi z virusom ebole, poroča britanski BBC.

Ameriška vlada se je za ta ukrep odločila pred dnevi, potem ko je za ebolo v zvezni državi Teksas v sredo umrl 42-letni Američan, ki se je septembra vrnil iz Liberije.

Postopek preverjanja bo potekal na skupno petih letališčih, kamor prispe 94 odstotkov vseh potnikov v ZDA iz omenjenih držav. V prihodnjih dneh se bo začel še na letališčih Newark (New Jersey), Atlanta (Georgia), Chicago (Illinois) in Dulles (prestolnica Washington).

Za podoben ukrep se je v četrtek odločila tudi Velika Britanija. Z Downing Streeta so sporočili, da bodo potnike pregledovali na londonskih letališčih Gatwick in Heathrow ter na vlakih Eurostar.

Zadnja epidemija ebole je izbruhnila na zahodu Afrike. Doslej se je z virusom po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) okužilo več kot 8000 ljudi, umrla pa jih je približno polovica. Najhuje prizadeta je Liberija, kjer je bolezen terjala že nekaj več kot 2300 življenj.

Hemoragična mrzlica ebola se širi s telesnimi tekočinami, v več kot polovici primerov je smrtna, zanjo pa za zdaj ni učinkovitega zdravila niti cepiva.