Zanimivosti

Dokazali življenje po smrti?

J.P.
11. 10. 2014, 15.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Znanstveniki so vse bolj prepričani, da zavest po smrti še obstaja. Raziskave namreč kažejo, da je povsem mogoče, da zavest nujno ne izgine, ko ugasnejo možgani.

Arhiv Svet24

Znanstveniki z univerze v Southamptonu so izvedli raziskavo, v katero so vključili več kot 2000 pacientov, ki jim je odpovedalo srce – nekateri od njih so umrli, preden so jih oživili –, iz petnajstih britanskih, ameriških in avstrijskih bolnišnic. Rezultati so pokazali, da je skoraj štirideset odstotkov preživelih opisalo takšno ali drugačno obliko zavedanja v času, preden so jim ponovno zagnali srce, torej v času, ko so bili klinično mrtvi.

Dr. Sam Parnia: »Zavest prvih nekaj minut po smrti še vedno obstaja.«

Dr. Sam Parnia, vodja raziskave, je o dognanjih dejal: »Sodeč po dokaznem gradivu, ki smo ga uspeli zbrati, zavest prvih nekaj minut po smrti ne izgine. Kaj se zgodi, ko preteče več časa, ne vemo, ampak zavesti takoj po smrti ne izgubimo.« Eden od udeležencev raziskave se celo spominja, da je zapustil svoje telo in oživljanje spremljal iz kota sobe. Ta sedeminpetdesetletni socialni delavec iz Southamptona je bil mrtev cele tri minute, a se vseeno podrobno spominja kretenj zdravstvenega osebja in zvoka naprav. Dr. Parnia je povedal: »Vemo, da možgani nehajo delovati, ko se ustavi srce. Zavest pa deluje, tako se zdi, tudi do tri minute po tistem, ko je srce nehalo biti, čeprav možgani ugasnejo že po največ 30 sekundah.«