Slovenija

Kdo ščiti Bratuškovo?

Črt Kaker
4. 10. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Včeraj bi mandatno-volilna komisija državnega zbora morala razpravljati o predlogih SDS, ki se nanašajo na kršitve v postopku imenovanja komisarskih kandidatov. Na sejo, ki so jo mnogi nestrpno pričakovali, je bila vabljena tudi Alenka Bratušek, a je ni bilo, saj je uradno na dopustu, a kot je znano, se pripravlja na zaslišanje pred evropskimi poslanci.

STA
Osrednji gost srečanja bo premier Miro Cerar.

Samokandidatura Alenke Bratušek za evropsko komisarko še kar buri duhove na domačem političnem parketu. Če se je Miro Cerar vdal v usodo in v zadnjih nastopih celo podprl Alenko Bratušek, ki se ji nasmiha pomemben komisarski položaj in sedež podpredsednice Evropske komisije, se s tem niso sprijaznili v opozicijskih strankah. Najostreje je proti Bratuškovi nastopila opozicijska SDS, ki je na Mandatno-volilni komisiji (MVK) zahtevala razpravo o njenih predlogih za začetek postopkov po 13. členu protikorupcijskega zakona. Omenjeni člen namreč določa, da lahko Komisija za preprečevanje korupcije na lastno pobudo ali na podlagi prijave pravne ali fizične osebe uvede postopek zaradi suma korupcije ali kršitve predpisov.

Reuters, STA
Saga o samokandidaturi nekdanje premierke se nadaljuje: na dan prihajajo nove informacije.

Opozicijski poslanci so bili nad odločitvijo o prekinitvi seje ogorčeni.

Po predlogu SDS bi MVK predlagala, da zahteva uvedbo postopka zaradi suma korupcije v zvezi z zakonitostjo predloga kandidatov za člane Evropske komisije na seji vlade 31. julija. Vlada je, kot je že vsem dobro znano, predlagala tri kandidate, med njimi tudi Alenko Bratušek, ki jo že v ponedeljek čaka zaslišanje pred pristojnim odborom v Evropskem parlamentu.

Reuters, STA

Več preberite v sobotni izdaji časnika Svet24.