Slovenija

Razpis za delovna mesta v Mariboru zgolj predvolilna poteza?

Gabrijel Toplak
3. 10. 2014, 20.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kljub objavi razpisa za delovna mesta z nenavadno kratkim rokom prijave je lokacija tovarne baterij še vedno skrivnost

MOM

Investitor, družba Shihlien Apex iz Huiana, išče 52 delavcev, ki naj bi začeli delati že letos novembra. In čeprav je lokacija tovarne še vedno skrivnost, na Upravni enoti Maribor kot tudi v Agenciji RS za okolje v uradnih evidencah za zdaj ne vodijo nobenega postopka.

Ni zahtev za ustrezna dovoljenja.

Med Mariborčani poleg poplave županskih kandidatov te dni odmeva tudi nedavni razpis za skupno 52 delovnih mest v tovarni mednarodnega podjetja za proizvodnjo baterijskih sistemov Shihlien Apes, ki naj bi jo odprli v Mariboru. Delati bi lahko začeli že novembra.

Kitajska družba Shihlien Apex iz Huiana, kjer je bila v začetku tega leta na enem od obiskov Kitajske delegacija mariborske občine, kot smo pisali, je namreč objavila razpis za delovna mesta z nenavadno kratkim rokom prijave, a je takoj po izteku roka sledilo še podaljšanje do konca meseca. Mnogi so prepričani, da gre zgolj za predvolilno potezo in nabiranje političnih točk aktualnega župana, še posebej ker je razpis za zaposlitev objavila kadrovska agencija Powerserv, ki je že sodelovala z Mestno občino Maribor (MOM) in julija zanjo opravila storitev v višini 1371 evrov. Razpis za nova delovna mesta je bil objavljen pred tednom dni, rok za prijavo pa naj bi bil podaljšan do 30. oktobra. V vsej zgodbi je zanimivo predvsem to, da je kljub iskanju novih delavcev lokacija tovarne še vedno skrivnost. Župan Andrej Fištravec je na facebooku sicer zapisal, da gre za proizvodno halo na območju Tabora, v javnosti pa krožijo informacije, da se Kitajci zanimajo za nakup objekta v industrijski coni med železniško progo in Titovo cesto. Šlo naj bi za objekt, ki stoji precej blizu mestnega središča, nekje med sedežem mariborske obrtne zbornice in nakupovalnim središčem Europark. V oči pa bode tudi dejstvo, da mora vsak objekt, še posebej tisti, ki s tehnologijo in svojo dejavnostjo vpliva na okolje, pridobiti ustrezna uporabna in okoljska dovoljenja za proizvodnjo, vendar kot kaže, investitor še ni začel nobenega postopka pridobitve. Iz Upravne enote Maribor sporočajo, kot piše eden od slovenskih dnevnikov, da tamkajšnji upravni organ v uradnih evidencah ne vodi nobenega postopka za pridobitev gradbenega ali uporabnega dovoljenja v zvezi s proizvodno halo tujega investitorja, medtem pa za Maribor tudi v Agenciji RS za okolje (ARSO) ne vodijo nobenega upravnega postopka za tovarno baterij. Iz tega je mogoče povsem logično sklepati, da bi investitor do predvidenih rokov težko pridobil ustrezno okoljsko soglasje, ki pa ga za najavljeno tehnologijo izdelave baterij nedvomno potrebuje.

POUDAREK: