Slovenija

V osnovni šoli tako kot pred 60 leti

M. B.-J./Dolenjski list
1. 10. 2014, 18.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred dobrimi štirimi leti so v Radovici odprli osnovno šolo Brihtna glava, pred nekaj dnevi pa še osnovno šolo Bistra buča.

M. B.-J.

Trak pred stopniščem nove osnovne šole, v kateri bo Jože Matekovič poučeval tako, kot so to počeli sredi prejšnjega stoletja, je Jože prerezal skupaj z bratom Martinom, pri nastajanju šole pa je pomagala vsa Matekovičeva družina. Ideja za prvo in drugo šolo se je porodila znanemu Belokranjcu Toniju Gašperiču, ki je po osnovnem poklicu prav tako učitelj.

M. B.-J.

Jože Matekovič, ki si je kot učitelj nabiral izkušnje že v Brihtni glavi, z otvoritvijo šole ni rešil pred propadanjem le stare lesene hiše, ki jo je preselil z bližnjega Krašnjega Vrha, ampak je z njo uresničil tudi svoje dolgoletne želje, da na ta način ohranja kulturno dediščino, promovira Radovico in Belo krajino ter razvedri obiskovalce vasi vseh starosti, ki se bodo za nekaj časa prelevili v učence. Potem ko bo preveril njihovo znanje, jim bo Jože izročil spričevala. V veliki učilnici so stari pripomočki, le mize in klopi so replika nekdanjega pohištva.

M. B.-J.

V Radovici vidijo v tej pridobitvi korak k razvoju turizma v kraju. Turiste bodo sprejeli z odprtimi rokami, saj belokranjska gostoljubnost pri njih nikoli ne zataji.