Slovenija

Zaradi udara strele nujno popravilo daljnovoda na Primorskem

STA
20. 9. 2014, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Sistemski operater prenosnega omrežja Eles bo v nedeljo zjutraj izvajal nujno potrebna popravila na daljnovodu Ajdovščina-Divača, kjer je zaradi udara strele prišlo do pretrganja opleta strelovodne vrvi. Napako je treba odpraviti čim prej, saj je verjetnost izpada edinega daljnovoda za območje severne Primorske vse večja.

Zajem zaslonske slike(simbolna fotografija)
Dela na daljnovodu bodo potekala v nedeljo od 6. do 9. ure, v primeru slabega vremena oz. neugodnih izrednih okoliščinah pa jih bodo prestavili za teden dni, so sporočili iz Elesa.

V tem času bo za vse odjemalce električne energije, ki so priklopljeni na razdelilne transformatorske postaje Gorica, Vrtojba, Ajdovščina, Idrija, Žiri, Cerkno, Tolmin in Plave, zagotovljeno napajanje z električno energijo izključno iz proizvodnje Soških elektrarn Nova Gorica.

Takšen način obratovanja se v današnjih razmerah vzpostavlja le izjemoma, ker vnaša povečana tveganja za izpad napajanja odjema in nižjo raven kakovosti dobavljene električne energije, so pojasnili v Elesu. Ob tem ugotavljajo, da bi bilo stanje bistveno ugodnejše, če bi bila dokončana prenova v Renčah in s tem zaključena 110-kilovoltna povezava med Sežano in Vrtojbo.

Direktor Elesa Aleksander Mervar je poudaril, da bi širitev okvare z zelo veliko verjetnostjo povzročila izpad napajanja vsega odjema na območju severne Primorske. V tem primeru bi ponovna vzpostavitev napajanja in odprava okvare trajali bistveno dlje časa, kot če odpravo okvare izvedejo načrtovano.

V Elesu imajo sicer letos načrtovanih za 40 milijonov evrov investicij, od tega osem milijonov evrov za odpravo škode po žledolomu v letošnjem februarju.