Slovenija

Je slovenski veleposlanik vohunil za Rusijo?

STA/G.G.
11. 9. 2014, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Slovenski veleposlanik pri zvezi Nato Andrej Benedejčič je moral na posvete v Ljubljano zaradi navedb, da naj bi vohunil za Rusijo. Na zunanjem ministrstvu so potrdili, da so veleposlanika poklicali na pogovor, in dejali, da navedbe "preverjajo z vso resnostjo".

mzz.gov.si
Tednik Reporter ob sklicevanju na neimenovane vire navaja, da je Poljska na Natu sprožila preiskavo varnostnih organov zaradi sumov, da naj bi Benedejčič vohunil za Rusijo, s katero ima Nato zaostrene odnose zaradi krize v Ukrajini.

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da "ne razpolagajo z nobenimi uradnimi informacijami glede postopkov, ki jih navaja tednik". So pa poudarili, da navedbe z vso resnostjo preverjajo, veleposlanika pa smo v tem kontekstu poklicali na takojšnje posvete v Ljubljano.

Na ministrstvu so pojasnili še, da je so veleposlanika v Ljubljano poklicali v zadnjih dneh, po vrhu zveze Nato, ki se je v Walesu odvijal prejšnji četrtek in petek.

Benedejčič je sicer veleposlanik pri Natu od septembra 2011. Na ta položaj je prišel z mesta generalnega direktorja za globalne zadeve in politično multilateralo na zunanjem ministrstvu, pred tem pa je bil slovenski veleposlanik v Rusiji.