Svet

Na Hrvaškem rdeči alarm zaradi neviht

STA/G.G.
11. 9. 2014, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Hrvaški hidrometeorološki zavod je razglasil rdeči alarm za območje Dalmacije, Kvarnerja, Istre in Like zaradi nevarnih vremenskih razmer. Že v sredo zvečer je močna nevihta zajela območje Splita, največ dežja pa je bilo v Trogiru, kjer je v nekaj urah padlo 72 litrov dežja na kvadratni meter.

Meteoalarm
Območje Trogirja je poleg močnega dežja v sredo zvečer zajela tudi toča, na morju pri otoku Čiovu pa so zasledili vodno trombo, je danes objavila Slobodna Dalmacija na svoji spletni strani.

Zaradi neurja in slabo vzdrževane kanalizacije so bile poplavljene številne ulice v Splitu, Trogirju in Kaštelih kot tudi stanovanjski in poslovni prostori. Gasilci so morali večkrat posredovali. Nekatere splitske soseske so bile občasno brez javne razsvetljave, je dodal splitski časnik.

Crometeo piše, da gre za ciklon Talija, ki je v sredo dopoldne najprej zajel otoke Lošinj, Silbo, Olib, Ist in Molat. Postopoma se je premikal proti Zadru, kjer so v sredo namerili več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Nato je ciklon zajel širše splitsko območje.

Neurje, ki je včeraj zajelo Primorje ter severno in srednjo Dalmacijo, je uvod v nestabilno vreme v celotni Dalmaciji, ki bo potekalo do sobote. Ob tem bo verjetno največ padavin v četrtek popoldan, ko je možno, da bo padlo več dežja, kot ga je bilo na trogirskem območju v sredo zvečer, je poudaril Crometeo.

Tudi državni hidrometeorološki zavod je opozoril državljane na nevarnosti, ki jih lahko prinesejo močen dež in veter. Obstaja velika nevarnost toče, hudournikov in vodnih tromb.

Medtem ko so rdeči alarm zaradi izjemnega nevarnega vremena razglasili za območja Gospića in Splita, so v ostalih delih države, razen vzhodne Slavonije, napovedali "oranžni alarm", ki tudi pomeni vremenske razmere, ki so lahko nevarne za ljudi.