Slovenija

V Sloveniji lani zaradi samomora umrlo 448 ljudi

U.K.
10. 9. 2014, 12.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V Sloveniji je lani zaradi samomora umrlo 448 ljudi, med njimi kar 361 moških in 87 žensk.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob današnjem svetovnem dnevu preprečevanja samomora poudarjajo, da vseh sicer ne morejo preprečiti, mnoge pa s povečano pozornostjo do soljudi in pravočasnim iskanjem pomoči zase ali za drugega vendarle lahko.
Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Saška Roškar iz NIJZ, je samomorilni količnik, ki kaže število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev lani v Sloveniji znašal 21,76 (35,42 za moške in 8,37 za ženske).
"Od leta 2010 dalje beležimo rahlo naraščanje števila samomorov, kar je predvsem posledica nekoliko večjega števila samomorov med moškimi, lani pa se je nekoliko povečalo število samomorov med ženskami. Kljub temu je potrebno poudariti, da je ta številka še vedno precej nižja od tiste, ki smo je bili vajeni na začetku prejšnjega desetletja," je povedala Roškarjeva.
Pri regijah glede večje ogroženosti še vedno izstopa vzhodni del Slovenije. Najnižji količnik so zabeležili v Novi gorici, Kopru in Ljubljani, najvišjega pa v Mariboru, Murski Soboti, Ravnah na Koroškem, Novem mestu in Celju.
Mnoge samomore bi lahko preprečili s povečano pozornostjo do soljudi, pravočasnim iskanjem pomoči zase ali za drugega, ponudbo čim več oblik strokovne pomoči in osveščanjem o problemu. "Bodimo pozorni vedno, kadar pri ljudeh opazimo brezup, nemir, nemoč, ko človek vse vidi črno, se ne mara in ima občutek, da zanj ni nikomur mar. Jemljimo resno, če izgubi veselje do življenja in smisel, se umakne iz družbe, še posebej, če govori o smrti in samomoru," svetuje vodja strokovne skupine za duševno zdravje na inštitutu Nuša Konec Juričič.
Da nam je povezanost z ljudmi v težkih življenjskih situacijah v oporo, je danes v Celju poudarila tudi predsednica Slovenskega združenje za preprečevanje samomora Anka Zavasnik. Kot je dejala, so pomembni partnerski odnosi, povezanost z družino ter stiki s prijatelji, saj je v teh zvezah vedno prisoten močan čustveni naboj.
"Posamezniku, ki razmišlja o dokončanju svojega življenja, predstavljajo varne navezave z bližnjimi pomemben motiv za življenje in ga zato silijo v iskanje primernejših rešitev. Kadar pa ti odnosi že v osnovi ne vključujejo zaupanja in sodelovanja, lahko ob dodatnih obremenitvah postanejo konfliktni in vodijo celo v razmišljanja o razširjenjem samomoru, maščevanju in smrti bližnjih," je dejala Zavasnikova.
Slovenski center za raziskovanje samomora je skupaj s partnerji razvil novo spletno stran za razumevanje samomora zivziv.si, ki jo je v manj kot letu dni obiskalo več kot 36.000 ljudi, pa je povedala namestnica vodje omenjenega centra Vita Poštuvan.
Svet letos že dvanajstič obeležuje svetovni dan, ki tokrat poteka pod geslom Preprečevanje samomora - ves svet povezan. Geslo, ki sta ga Svetovna zdravstvena organizacija in Mednarodna zveza za preprečevanje samomora izbrali za obeležitev, odraža pomembnost različnih strok, resorjev in inštitucij na različnih ravneh pri prizadevanjih za uspešno preprečevanje samomora. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije zaradi samomora vsako leto umre okrog 800.000 ljudi.