Svet

V BiH obsežna akcija proti organiziranemu kriminalu in utajam davkov

U.K.
10. 9. 2014, 10.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V BiH danes po nalogu tožilstva poteka ena največjih akcij v boju proti organiziranemu kriminalu in večmilijonskim davčnim utajam v državi, ki so jo poimenovali Meso.

Akcija poteka na 14 lokacijah po vsej BiH. Doslej so aretirali že več oseb, med drugimi ministra za kmetijstvo, vodno gospodarstvo in gozdarstvo Jerka Ivankoviča Lijanovića.
Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta so aretirali tudi ministrove brate Joza, Slava in Mladena.
"Med drugim gre za davčne in carinske utaje v višini več kot milijona konvertibilnih mark, ki so jih izvedli prek ustanavljanja in fiktivnega zapiranja podjetij z velikim davčnim dolgom. Omenjena podjetja so se ukvarjala z uvozom, proizvodnjo ter predelavo mesa in mesnih izdelkov," so sporočili iz tožilstva BiH.
Bratom Lijanović so že v preteklosti sodili zaradi obtožb, da so pri poslovanju družinskega podjetja, mesne industrije Lijanovići, utajili carine in davke v večmilijonskih zneskih, a so bili leta 2008 na sodišču oproščeni.
Lani je tožilstvo BiH izdalo nalog za zaplembo in pregled poslovne dokumentacije podjetij, ki so povezane z družino Lijanović, da bi dokazali gospodarski organizirani kriminal, zaradi katerega je bila država oškodovana za več kot 72 milijonov konvertibilnih mark (okoli 36 milijonov evrov).
Hkrati je lani nova uprava Hypo banke tožilstvu BiH podala kazensko prijavo proti bratom Lijanović zaradi "prevare pri pridobitvi kredita". Kot piše Dnevni avaz, so Lijanovići banko oškodovali za 32 milijonov evrov.