Svet

Lufthansa zaradi stavke pilotov v Münchnu odpovedala vrsto letov

U.K.
10. 9. 2014, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Največji nemški letalski prevoznik Lufthansa je bil zaradi stavke pilotov na letališču v Münchnu prisiljen odpovedati vrsto letov. Zaenkrat so odpovedali okoli 140 poletov z in na prizadeto letališče.

Wikimedia
Letalo nemškega prevoznika Lufthansa je med približevanjem mednarodnemu letališču v Varšavi skoraj trčilo v brezpilotni letalnik.
V Lufthansi so sprva govorili o 110 odpovedanih poletih, vendar se je do začetka stavke omenjena številka še nekoliko zvišala.
Stavka pilotov, h kateri je pozval sindikat Cockpit, bo potekala danes med 10. in 18. uro. Po ocenah Lufthanse bo prizadela okoli 13.500 potnikov, ki so nameravali potovati čez münchensko letališče.
Kljub stavki bodo piloti opravili načrtovane medcelinske polete, vendar pa letalski prevoznik opozarja na možne zamude.
Tik pred začetkom stavke je promet v Münchnu še potekal normalno, v Lufthansi pa napovedujejo, da bodo tudi po zaključku sindikalne akcije kar se da hitro znova vzpostavili normalno delovanje. Ob tem pa računajo, da bodo zaradi sindikalne akcije utrpeli milijonske izgube.
Lufthansini piloti so aprila izvedli tridnevno stavko, ki je podjetje stala okoli 60 milijonov evrov. Zaradi vseh stavk v zadnjem času v nemškem prevozniku računajo s škodo v podobni višini, je danes povedal za München pristojni menedžer Thomas Klühr.
Akcijo pilotov je Klühr ob tem označil za "izredno zoprno", še posebej za potnike. Kritičen pa je bil tudi do sindikata Cockpit, ki zastopa le del zaposlenih, a je kljub temu zaustavil delovanje celotne družbe.
Prejšnji petek so Lufthansini piloti šest ur stavkali v Frankfurtu. Takrat je bilo odpovedanih 218 poletov, posledice pa je čutilo 26.000 potnikov.
V ozadju stavke Lufthansinih pilotov je spor zaradi upokojevanja, potem ko je družba zaostrila pogoje za predčasno upokojevanje pilotov. Trenutno se piloti za plačano predčasno upokojitev, ki jo finančno pokrije družba, v povprečju odločajo pri nekaj manj kot dopolnjenih 59 letih, Lufthansa pa želi to starost postopoma dvigniti na 61 let.
Spor pa zadeva tudi področje zviševanja plač pilotov in načrte Lufthanse za vzpostavitev nizkocenovne ponudbe.
Letališče v Münchnu je drugo največje nemško letališče in številka sedem v Evropi. V preteklem letu je prek omenjenega letališča potovalo 38,7 milijona potnikov. Letališče, ki zaposluje okoli 30.000 ljudi, je druga najpomembnejša Lufthansina baza.