Slovenija

Odstopila uprava in nadzorni svet Begrada

STA
22. 8. 2014, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Delničarji novomeškega gradbenega podjetja Begrad so na današnji skupščini, na kateri je bilo prisotnega 53 odstotkov kapitala, potrdili predlog za imenovanje dveh novih nadzornikov, niso pa podelili razrešnice upravi in nadzornem svetu za lani. Že pred skupščino pa sta odstopila nadzorni svet in uprava, ki jo od konca maja vodi Bogdan Topič.

Mediaspeed
Kot je STA po skupščini pisno sporočil Topič, ki je bil pred imenovanjem za predsednika uprave konec maja letos prvi nadzornik Begrada, je poleg popolne blokade vseh računov družbe glavni razlog za odločitev o odstopu uprave in nadzornega sveta odločitev največjega lastnika Igorja Lempla za predčasen odpoklic kreditov, ki jih je dal družbi v zadnjem letu in s tem pridobil večinski delež.

"To je ravno nasprotno tistemu, kar družba potrebuje v tem trenutku," je zapisal Topič in pojasnil, da družba potrebuje vsaj tri milijone evrov dokapitalizacije, ki bi preprečila insolventnost, omogočila nadaljevanje pogajanj z bankami in upniki ter nadaljevanje obstoječih projektov.

Skupščina je sicer danes podprla predlog za imenovanje dveh novih nadzornikov. To sta postala prek družbe Begrad Invest lastnik dobre polovice Begrada Igor Lempl in Darko Šifrer.

Ni pa skupščina podprla predloga uprave in nadzornega sveta, da bi za delo v letu 2013 podelila razrešnico upravi in nadzornemu svetu, saj je ni podelila.

Begrad je imel lani skoraj 41 milijonov evrov prihodkov od prodaje, ker je pet milijonov evrov več kot v letu 2012, ob tem pa je lansko leto končal s skoraj dvema milijonoma evrov izgube.

Topič je na mestu predsednika uprave Begrada spomladi letos nasledil dolgoletnega prvega moža družbe Franca Panjana, ki je z mesta prvega moža odstopil 23. maja letos. Topič, do takrat prvi nadzornik, je predsednik uprave družbe postal po tem, ko je Lempl prek dokapitalizacije postal večinski lastnik Begrad Investa in s tem posredno tudi Begrada. Kasneje Lemplu po poročanju Dnevnika kljub precejšnjim prizadevanjem naj ne bi uspelo prevzeti vajeti družbe v svoje roke, nesporazumi s Topičem pa naj bi se stopnjevali.

Kot danes poroča časnik Večer, je imel Topič nalogo pripraviti sanacijski načrt in se z bankami dogovoriti za reprograme kreditnih obveznosti, vendar se to do danes menda ni zgodilo.

V težavah pa ni le Begrad, od 28. julija letos je v stečaju Begradova hčerinska družba Begrad gradnje, ki je zaposlovala okoli 110 ljudi.