Slovenija

Zagorelo je v študentskem domu

Gabrijel Toplak
11. 8. 2014, 21.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zagorelo je okoli 200 kvadratnih metrov pločevinaste strehe z izolacijo, uničeno pa je tudi pročelje. Študenti so na počitnicah, delavcem se je uspelo rešiti.

Delo na gradbišču v študentskem naselju na Gosposvetski cesti v Mariboru, kjer opravljajo energetsko sanacijo, se je pretekli petek popoldne končalo prej, kot bi se sicer. V 8. nadstropju 4. študentskega doma je namreč zagorel izolacijski material.

»V okviru del, ki jih izvaja ljubljansko podjetje Inženiring Rupena, naj bi po prvih informacijah zagorelo v dveh sobah. Ogenj naj bi vzplamtel zaradi narave dela, ki ga je v tistem trenutku opravljal izvajalec, nanj pa je nemudoma pričel opozarjati alarm. Gašenja so se najprej lotili naši receptorji, a jim ognja ni uspelo pogasiti, zato so obvestili policijo in gasilce,« je pojasnila Lidija Divjak Mirnik, direktorica Študentskih domov Maribor. Ogenj – po neuradnih ocenah naj bi zagorelo okoli 200 kvadratnih metrov pločevinaste strehe z izolacijo, strop in okna, uničeno je tudi pročelje – na srečo ni ogrožal nikogar, saj zaradi počitnic študentov ni v domovih. V domu, v katerem sicer lahko biva 50 študentov, naj bi bilo le nekaj delavcev, ki so se rešili še pred prihodom gasilcev.

Gašenja požara so se lotili mariborski poklicni gasilci in štiri prostovoljna gasilska društva: Maribor mesto, Kamnica, Radvanje in Studenci oziroma skupaj 48 gasilcev. Vodja intervencije Primož Osojnik je povedal, da je zaradi višine objekte šlo za dokaj zahtevno intervencijo. »Uporabili smo tudi avtolestev, ki sicer omogoča gašenje do višine 37 metrov, del gasilcev pa se je 'napada' lotil na stopnišču,« je nekaj več kot dvourno intervencijo opisal Osojnik. Po naših informacijah naj bi delavci na objektu opravljali ključavničarska dela. Z brusilnimi stroji so rezali kovinske plošče, pri tem pa naj bi nastajale iskre in vnele izolacijo, ki jo nameščajo na stavbo. Škodo, ki je nastala, po grobih ocenah ocenjujejo na približno 20 tisoč evrov.