Slovenija

Židan zadovoljen: v sporazumu ne bo socialne kapice

STA/G.G.
11. 8. 2014, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsedujoči SD Dejan Židan je po današnjih usklajevanjih s SMC ocenil, da gredo pogovori v pravo smer, tudi socialdemokratsko. Jasno je že, da v sporazumu ne bo socialne kapice, je pojasnil. Drugi osnutek koalicijskega sporazuma, ki ga pričakujejo v torek, bo sicer osnova za stališče, ki ga bo SD zastopala pri predsedniku države Borutu Pahorju.

Žiga Kariž
Drugi osnutek koalicijskega sporazuma, ki ga SD pričakuje v torek pozno popoldne, bo tudi odločilen za podporo SD najverjetnejšemu novemu mandatarju Miru Cerarju, ki ga bo Pahor državnemu zboru v izvolitev predlagal predvidoma v ponedeljek.

A je Židan ob tem poudaril, da gredo koalicijski pogovori v pravo smer. Po njegovih besedah si Cerar še vedno prizadeva, da bi bila koalicija čim širša, vključno z NSi. Pri tem ima najverjetnejši novi mandatar tudi podporo SD, je zagotovil Židan. A je obenem tudi povedal, da socialne kapice, ki jo sicer zagovarja NSi, v osnutku koalicijske pogodbe ne bo. Po njegovem prepričanju je to instrument, ki bi razgrajeval socialno državo, saj da bi "bogataška kapica" v pokojninski blagajni povzročila od 60 do 250 milijonov evrov manka, kar bi pomenilo zahtevo po novi pokojninski reformi. Tako tudi ne bo delne socialne kapice, ki jo zagovarja SMC.

Kot je ocenil Židan, bi ta pomagala le enemu odstotku ali petim odstotkom najbogatejših ljudi. Ob tem razume predstavnike menedžerjev, ki "se borijo, da bi bili njihovi osebni dohodki manj obdavčeni", a Židan predlaga manj "egoizma" in razmislek o državi kot celoti. Tako verjame, da je večina ljudi v Sloveniji spoznala, da razprava o socialni kapici ni bila umestna.

Je pa predsedujoči SD poudaril, da so pripravljeni na razpravo, kako v srednjeročnem obdobju, ko bo finančno stanje to dopuščalo, razbremeniti plače preko dohodninskih razredov. Židan pričakuje, da bodo od prihodnjega ponedeljka dalje koalicijsko pogodbo usklajevali po ekspertnih skupinah, konec prihodnjega tedna pa se pogovarjali tudi že o kadrih.

SD zanima gospodarski resor

Neuradno je sicer slišati, da stranko SD zanima gospodarski resor, prav tako kot tudi NSi, vendar je Židan zagotovil, da se o kadrovanju za zdaj še ne pogovarjajo. Že prihodnji teden bo zasedalo tudi predsedstvo SD. Predvidoma 22. avgusta bo predsedujoči članom stranke poslal pismo, v katerem bo obrazložil izkupiček koalicijskih pogovorov, ter jih povabil na občne zbore. Nazadnje bo o tem odločala konferenca stranke, je pojasnil Židan. Po nekaterih informacijah utegnejo tik pred odločanjem DZ o novem mandatarju bodoči partnerji tudi parafirati koalicijski sporazum. Koalicijska pogajanja bo SMC predvidoma v torek nadaljevala še z DeSUS in ZaAB.