Slovenija

Z delom proti odvisnosti od drog

U.K.
7. 8. 2014, 21.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Deset let je že, odkar je skupnost Cenacolo, ki nudi pomoč odvisnikom od različnih zasvojenosti in takim, ki so v življenju zašli na slabe poti, dobila svoj prostor na Vrhu pri Škocjanu.

Žal je škocjanska skupnost za zdaj edina takšna v Sloveniji. V njej živi trinajst fantov, prostora je za dvajset. Delo in prave vrednote so sprejeli kot preizkušeno pot iz sveta odvisnosti.

Njihov začasni dom, ki ga je skupnost Cenacolo prejela v najem od lastnikov Ruparjev, ki so Cenacolo obiskali na Floridi, je urejen. Vodja skupnosti, 30-letni Josef, ki je po rodu Slovak in se že štiri leta zdravi v različnih skupnostih Cenacola, pravi, da skupnost ni pribežališče, ki uporabnika obvaruje pred življenjem na ulici ali pred zaporom ali mu zagotavlja medicinsko zdravljenje, ampak je to šola za življenje, ki predstavlja trdo delo in osebno rast. Vsak novinec dobi »angela varuha«, uporabnika, ki ima že vsaj nekajmesečne izkušnje s programom, da mu pomaga premagati abstinenčno krizo. Program temelji na fizičnem delu, molitvi, pogovoru o življenjskih temah in osebnih izkušnjah, pisanju dnevnika, rekreaciji.

V programu sodelujejo tudi svojci in prijatelji odvisnikov, ki se udeležujejo rednih srečanj in na novo gradijo odnos s svojim bližnjim. V skupnosti ne uporabljajo zdravil, ne kadijo, ne pijejo alkohola, ne gledajo televizije, ne berejo časopisov. Tako ostane dovolj časa za kmetovanje. Fantje namreč vse pridelajo sami. Imajo velik vrt in njivo, na kateri gojijo zelenjavo in poljščine zase in za živino. Imajo hlev, v katerem redijo krave, prašiče, kokoši, race, zajce. Iz mleka delajo sir. Fantje dobro sodelujejo z vsemi domačini, ki so jih lepo sprejeli medse. Informacije za vstop v Skupnost Cenacolo je mogoče dobiti na telefonski številki 051 876 964. Ob sobotah potekajo vstopni kolokviji. Na prvega pridejo samo starši oziroma svojci, treba se je seveda predhodno dogovoriti. Zdravljenje je brezplačno.