Slovenija

Koliko boste plačali za trajekt

Sašo Avramovič
22. 7. 2014, 19.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Še vedno se največ Slovencev med poletjem odpravi na dopust k našim južnim sosedom. Nekateri na celino, drugi na otoke. Na posamezne se da priti z avtomobilom, na druge pa brez trajekta ne bo šlo. Preverili smo cene vozovnic za trajekte posameznih linij.

profimedia

Izbrali smo otoke, ki so med Slovenci zelo priljubljeni: Cres, Lošinj, Rab, Pag, Hvar in Brač. Preverili smo cene trajektov med poletno sezono, predpostavili pa, da se na dopust odpravi štiričlanska družina (dve odrasli osebi in dva otroka, mlajša od 12 let) z navadnim osebnim avtomobilom.

Če se boste odpravili na otok Cres ali Lošinj, imate dve možnosti, izbrati trajektno linijo Brestova (Istra)–Porozina (Cres) ali pa z otoka Krk (Valbinska)–Merag (Cres). Za vozovnice tako na prvi kot tudi na drugi bo 4-članska družina odštela 169 hrvaških kun (približno 22 evrov).

profimedia

Med Slovenci zelo priljubljen je tudi otok Rab, ki velja za enega slikovitejših in lepših otokov na Hrvaškem. Verjetno se boste spomnili, da je trajekt na Rab še pred kratkim vozil iz Jablanca, od 2012. pa iz Stinice, ki je približno 2 kilometra severno od Jablanca. Vožnja s trajektom od Stinice do Mišnjaka (Rab) traja približno 18 minut, za vse skupaj pa boste odšteli 146 kun (okoli 19 evrov).

Na otok Pag se sicer da tudi z avtomobilom čez Paški most, ki je na jugovzhodu otoka, veliko pa se jih še vedno odloči za trajekt na zelo kratki liniji Prizna–Žigljen (Pag). Trajekt bo 4-člansko družino z avtomobilom stal 147 hrvaških kun oziroma približno 19 evrov.

Gremo še južneje, do otoka Brač, katerega površina je 394,41 kvadratnega kilometra in je tretji po velikosti med otoki na hrvaški obali Jadrana. Do otoka se lahko s trajektom pripeljete iz Splita ali Makarske. Cene vozovnic za obe trajektni liniji Split–Supetar (Brač) in Makarska-–Sumartin (Brač) so enake, vse skupaj vas bo stalo 259 kun oziroma 33,5 evra.

profimedia

»Zapeljimo« se še do Hvara, ki je po površini sicer za skoraj 100 kvadratnih kilometrov manjši kot Brač. Naj omenimo še eno zanimivost, ko govorimo o Hvaru. Po številu sončnih dni (povprečno sonce sije 2718 ur letno) je na prvem mestu na jadranski obali in, verjetno si niste mislili, tudi med prvimi v Evropi. Za dostop do otoka sta na voljo dve trajektni liniji, in sicer Split–Stari Grad (Hvar) ter Drvenik–Sućuraj (Hvar). Vozovnice za prvo linijo vas bodo stale 459 kun (približno 60 evrov), za drugo pa 156 kun oziroma 20 evrov.