Slovenija

Zaradi nestabilnega vremena ni soli

Tilen Pajek
21. 7. 2014, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

V preteklih tednih nas je zajela hladna fronta, kar je solinarjem že povzročilo nevšečnosti. Kot kaže, bo v tej sezoni izredno malo soli, prvo naj bi pobirali šele avgusta.

Anja Čop, Jadran Rusjan

Namesto 3500 ton soli bodo letos pobrali le tja do 2000 ton.

»Za zdaj nismo pridelali še nič soli. Stanje je pravzaprav katastrofalno. Zaradi vremenskih nevšečnosti in obilja dežja smo v postopkih priprave na pobiranje soli. Kot da smo pred začetkom sezone pridelave soli, ko na začetku aprila začnemo z nalivanjem površin za izhlapevanje,« je za Svet24 skrb vzbujajoče stanje na solinah opisal Dario Sau, vodja pridelave soli v Krajinskem parku Sečoveljske soline.


O postopku proizvodnje v tem trenutku sploh ne razmišljajo, saj ni zaključena niti faza utrjevanja kristalizacijskih bazenov. Če bo vremensko stanje stabilno, bodo to fazo izpeljali do konca meseca. Za uspešno sezono obiranja soli bi moralo kraljevati vetrovno in sončno vreme z malo vlage v ozračju, v sezoni pobiranja soli pa tudi vsaj tri tedne brez padavin. 

Anja Čop, Jadran Rusjan

Sečovljske soline s pridelavo soli ohranjajo dolgo tradicionalno kulturo kraja in podjetja Soline. Sediment v podlagi sečoveljskih solin je večji del naplavila reka Dragonja. Svojo široko strugo si je ustvarila vzdolž stika flišnih plasti Šavrinskega gričevja, ki obdaja soline na severu, in krednega apnenca Savudrijskega polotoka na jugu.

Neutrudno delo pod žgočim soncem na tradicionalen način in z orodjem, ki ni kemično obdelano ali premazano, vse dni v tednu izvajajo solinarji. Z obutimi »taperini« oziroma lesenimi cokli za hojo po občutljivem dnu kristalizacijskih gred se že v zgodnjih jutranjih urah odpravijo na solna polja. Da je njihovo delo izredno pestro, pa poudari tudi Dario: »Dokler se ne pobira sol, delajo od 7. do 14. ure, šest dni v tednu, včasih tudi ob nedeljah. Ko pa se pobira sol, se dela vsak dan, z začetkom okrog 16. ure, vse skupaj pa se lahko zaključi tudi ob polnoči. To se zgodi predvsem v tistih primerih, ko na solnem polju solinar nima dodatne pomoči. Odmor pa si privoščijo le med največjo pripeko.«

Anja Čop, Jadran Rusjan

V podjetju Soline so zaskrbljeni in z upanjem zrejo v nebo in prihodnje mesece. Njihov letni plan proizvodnje, ki znaša od 3000 do 3500 ton soli, bo težko doseči, saj z ugodnim vremenskim stanjem načrtujejo le okrog 2000 ton pridelane soli.