Slovenija

Nadaljuje se gradnja ptujske OŠ Ljudevita Pivka

STA/M.J.
21. 7. 2014, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ptujsko podjetje GP Project bo, potem ko je pred dvema tednoma z županom Štefanom Čelanom podpisalo aneks k pogodbi, danes nadaljevalo z gradnjo Osnovne šole dr. Ljudevita Pivka, je za STA povedal direktor podjetja Antun Daljavec. Župani Spodnjega Podravja so namreč po dolgotrajnih pogovorih le dosegli dogovor o sofinanciranju projekta.

OŠ Ljudevita Pivka
Gradnja nove osnovne šole za otroke s posebnimi potrebami na Ptuju, za katero si vodstvo šole in starši prizadevajo že več let, se je začela septembra lani, a se je v začetku letošnjega leta zaradi nezagotovljenih sredstev ustavila. Zatikalo se je predvsem pri ostalih občinah, ki prav tako uporabljajo to šolo, a niso zagotovile svojega deleža. Nedavno so z ostalimi župani le podpisali ustrezen sporazum, kar je bil pogoj za povečanje sofinancerskega deleža ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za pol milijona evrov.

S tem se lahko projekt nadaljuje v drugo fazo, ki zajema nadaljnjo izgradnjo objekta do te mere, da bo pokrit in zaščiten pred vremenskimi vplivi in vstopi nepooblaščenih oseb. Sporazum sicer po besedah Čelana še ne zagotavlja, da bodo občine ta denar dejansko zagotovile. Medtem ko je ptujska občina svoj delež, ki se je celo nekoliko povečal, že prispevala, so zaenkrat financiranje tega projekta potrdili le občinski sveti Markovcev, Majšperka in Cirkulan.

Ptujski župan upa, da se bo dogovora držalo tudi ostalih 12 občin in da bodo denar zagotovile že v prihodnjem letu. Tako bi lahko šolarji po njegovih ocenah stopili v novo šolo jeseni 2015. Z deli v okviru druge faze projekta bodo zaključili predvidoma do konca novembra letos, nadaljevanje tretje od skupno štirih faz pa je odvisno od financiranja. Celoten projekt je ocenjen na nekaj manj kot 4,2 milijona evrov, od tega je izvajalec doslej prejel 1,1 milijona evrov. Druga faza je po besedah Daljavca vredna okoli dva milijona evrov.