Slovenija

Zagorje: žalostna izpoved 28-letnika

RKT
21. 7. 2014, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Podatki o številu brezposelnih v Zasavju so skrb vzbujajoči. Število brezposelnih se povečuje, z izjemo kakšnega meseca, ko predvsem na račun sezonskih del nekoliko upade.

RKT

Tako je bilo po podatkih zavoda za zaposlovanje junija na območni službi Trbovlje (ki zajema Trbovlje, Hrastnik, Litija in Zagorje) prijavljenih 4431 brezposelnih. In če dodamo podatek, da je bilo decembra 2008 v Zasavju brezposelnih »le« 2295 ljudi, boste hitro ugotovili, da se je število skoraj podvojilo. 

Najslabše je v občinah Trbovlje in Hrastnik. V Trbovljah je stopnja brezposelnosti 21,3-odstotna, v Hrastniku 19,5. V sosednji občini, Zagorje ob Savi, je nekoliko nižja, 15-odstotna, a mladi tudi tam težko dobijo službo. Kot nam je povedal 28-letni Zagorjan, je brez dela že tri leta. Je gimnazijski maturant, po gimnaziji se je navidezno vpisoval na fakulteto, zato da je imel status študenta in da je lahko delal. Potem to ni šlo več in se je prijavil na zavod. Z delom zavoda ni najbolj zadovoljen: »Delo si moraš iskati sam, za nikogar še nisem slišal, da bi mu delo našel zavod.«

RKT

Poleg tega ima zdaj že tretjo svetovalko, kar ni dobro, pravi, saj se vsakič vse od začetka na novo pogovarjaš, namesto da bi šlo kaj naprej. A dodaja, da je zadovoljen, ker so mu omogočili vsaj dodatno šolanje. Trenutno končuje prvi letnik na eni od fakultet. Vmes pa tudi na črno dela, da kaj zasluži. Pri 28 letih živi pri mami, 225 evrov socialne podpore ni veliko, zato se znajde po svoje. »Poslal sem okoli 600, 700 prošenj. Odgovorov, negativnih seveda, sem dobil le 12,« pravi. Kaj si želi delati? »Karkoli,« odgovori, le v gostinstvu raje ne.

Javna dela bi bila super, a ne pride zraven. Novih zaposlovalcev v Zasavju praktično ni. Če pogledamo ponudbo prostih delovnih mest, ki jo je zavod objavil pred dnevi, lahko vidimo, da delodajalci v Zasavju trenutno iščejo le nekaj zdravnikov, enega voznika traktorja, prodajnega zastopnika in enega oblikovalca.

A v Zasavju je še ena tempirana bomba, Termoelektrarna Trbovlje. Njena usoda je še vedno negotova. Direktorica trboveljske območne službe Lijana Vidic Ristič je pred časom povedala: »Seveda nas skrbi Termoelektrarna Trbovlje, kjer je okoli 180 delovnih mest. Če se zgodi, da se pride vseh 180 prijavit na zavod, bomo najbrž zasedli celo neslavno prvo mesto po višini stopnje brezposelnosti.«