Slovenija

Se bo slovenski proračun zaradi NLB sesedel?

STA/M.J.
19. 7. 2014, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dokončna pilotska sodba velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice v primeru Ališić glede varčevalcev LB bo vplivala na slovenski proračun ter zahtevala spremembe zakonodaje, ker je v nasprotju z veljavnim sporazumom o vprašanjih nasledstva iz leta 2001, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv povedal najverjetnejši mandatar Miro Cerar.

Arhiv Svet24
"Ker sodba ni neposredno učinkujoča v slovenskem pravnem redu, mora že sedanja vlada v okviru svojih pristojnosti in možnosti pričeti s sistemskimi ukrepi, ki bodo omogočili, da bodo Slovenija in njeni pravni subjekti v določenih časovnih okvirih spoštovali sodbo," je povedal Cerar.

Mediaspeed

Po njegovem mnenju bi bilo obenem treba še razmisliti o uporabi vseh političnih in pravnih sredstev mirnega reševanja sporov proti vsem kršitvam in kršiteljem sporazuma o vprašanjih nasledstva iz leta 2001. Sodišča za človekove pravice v Strasbourgu je v zadevi Ališić ta teden razsodilo, da sta Slovenija in Srbija tožnikom, varčevalcem LB oziroma Investbanke iz Bosni in Hercegovini, kršili pravico do varstva premoženja in učinkovitega pravnega sredstva. V letu dni morata tako najti sistemsko rešitev za izplačilo prihrankov.

NLB