Črna kronika

Na krovu strmoglavljenega malezijska letala vodilni strokovnjaki

STA/M.J.
19. 7. 2014, 10.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Predsednica Mednarodne združba za boj proti aidsu Francoise Barre-Sinoussi je danes dejala, da je bilo na strmoglavljenem malezijskem letalu šest strokovnjakov za boj proti aidsu, ki so bili na poti na mednarodno konferenco v Avstralijo, in ne 100, kot so prvotno poročali.

Reuters
"Številka, ki smo jo potrdili prek naših stikov z oblastmi v Avstraliji, Maleziji in na Nizozemskem, je šest ljudi. Morda lahko nekoliko več, a ne številke, ki so jih predhodno objavljali," je dejala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP Barre-Sinoussijeva. Avstralski mediji so v petek poročali, da naj bi bilo krovu letala, ki je v četrtek strmoglavilo na vzhodu Ukrajine, 100 raziskovalcev, znanstvenikov, zdravnikov in aktivistov za boj proti aidsu. Letalo s 298 ljudmi na krovu je bilo na poti iz nizozemskega Amsterdama v malezijsko prestolnico Kuala Lumpur.

Arhiv Svet24

Strmoglavljenja letala ni preživel nihče, med umrlimi pa so pionir na področju zdravil proti aidsu za revne, nizozemski strokovnjak Jope Lange, vodilni član organizacije STOPAIDSNOW Pim de Kuijer, direktorica organizacije AIDS Action Europe Lucie van Mens in njena kolegica Maria Adriana de Schutter. Na krovu letala sta bila tudi tiskovni predstavnik Svetovne zdravstvene organizacije Glenn Thomas in predstavnica nizozemskega Inštituta za globalno zdravje in razvoj Jacqueline van Tongeren.

Reuters

"Razsežnosti naših izgub je težko razumeti in izraziti. Sočustvujemo in žalujemo z vsemi, ki so v tej nesmiselni tragediji izgubili družinske člane in prijatelje," je dejal Barre-Sinoussijeva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Malezijski minister za obrambo Hishamudim Husein pa je danes sporočil, da je bila na krovu strmoglavljenega malezijskega letala tudi druga soproga dedka malezijskega premiera Nadžiba Razaka, 83-letna Sri Siti Amira. "Prosim, molite zanjo," je na Twitterju objavil minister, ki je premierov bratranec in imata skupnega dedka.