Slovenija

Delavci Kapele brez obljubljenega plačila

Gabrijel Toplak/STA
14. 7. 2014, 17.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zaposleni, ki jim delodajalec poleg plač dolguje tudi dodatke in dva regresa, opravljajo le najnujnejša škropljenja, da ne bi ogrozili nasadov.

Zaposleni v vinarsko-vinogradniški družbi Kapela iz Radencev, podjetju, ki se edino v državi ponaša z okroglo kletjo, zgrajeno leta 1959, bodo še naprej stavkali. Pred dnevi namreč po nekaj dneh stavke še vedno niso dočakali zaostalih plač, kar je sicer lastnik Franc Podlesek delavcem obljubil. »To se ni zgodilo,« je poudaril sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Pomurje Jože Türkl.

Postavljena je bila stavkovna straža, opravljali so le najnujnejše škropljenje vinogradov, da ne bi ogrozili lastnih in okoliških nasadov. 

»Delavci so še istega dne popoldne preverili stanje na svojih računih, a obljuba ni bila izpolnjena, zato se bodo ponovno sestali in se odločili, kako naprej. Zagotovo pa bodo stavkali do izpolnitve svojih zahtev,« je še dodal Türkl. Direktor Podlesek, ki sicer vodi tudi Tovarno močnih krmil Črnci, prek katere je večinski lastnik družbe Kapela, je potrdil, da so zaposlenim že pred dnevi obljubili plače in da tudi sam še čaka na denar, ki so mu ga dolžni drugi. »Po moji oceni ima podjetje še vedno perspektivo in zato o stečaju ne razmišljam,« agonijo delavcev podaljšuje Podlesek. 22 zaposlenih v družbi Kapela je na začetku prejšnjega tedna sicer prejelo 200 evrov akontacije ene neizplačane plače, ki pa do ponedeljka ni bila izplačana v celoti, zato so začeli stavkati.

Postavljena je bila stavkovna straža, opravljali so le najnujnejše škropljenje vinogradov, da ne bi ogrozili lastnih in okoliških nasadov. Na začetku stavke so sklenili, da bodo, ko bo Podlesek zbral denar za eno plačo, stavko nemudoma prekinili in z delom nadaljevali do naslednjega roka, to je 20. julija, ko delavci pričakujejo izplačilo druge plače.