Slovenija

Policisti našli 231 sadik konoplje

U.K.
14. 7. 2014, 15.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Policisti na policijski upravi Maribor so imeli ponovno precej dela. Tokrat s prepovedanimi substancami in kar 19 kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete.

Dolenjski list
HIŠNA PREISKAVA

Dne 11. 7. 2014, so policisti PP Lenart in policist PPVSPK Maribor na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru, opravili hišno preiskavo na območju UE Lenart. Pri hišni preiskavi so zasegli 231 sadik konoplje višine od 50 do 200 centimetrov, ki so bile posajene v dveh ograjenih prostorih ob stanovanjski hiši. Pri preiskavi hiše so v zasegli 350 gramov posušene rastline konoplja Cannabis sativa L, 10 injekcijskih brizgalk s prepovedano drogo, 14 piškotov s primesjo konoplje ter več manjših posušenih rastlinskih delcev v različnih posodah, ki so bili skriti na različnih mestih v stanovanjski hiši. Zoper osumljenca bo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika-1b.

PREISKANIH 19 KAZNIVIH DEJANJ S PODROČJA PREMOŽENJSKE KRIMINALITETE

Policisti - kriminalisti PP Maribor II so v obdobju od 22. 2. 2014 do 10. 7. 2014 preiskali 19 kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete, in sicer velikih tatvin, tatvin in odvzemov motornega vozila. Obravnavali so osem osumljencev, državljanov Slovenije, starih od 17 do 22 let, ki so po skupinah izvrševali različna kazniva dejanja na območju Ptuja in Maribora. Osumljenci, ki pred tem še niso bili obravnavani s strani policije, so v času od 22. 2. 2014 do 9. 3. 2014, v nočnem času, v večini primerov s posebnim predmetom za razbijanje stekel v sili, razbijali stekla na osebnih avtomobilih ter na vratih in oknih gostinskih lokalov, od koder so odtujili večjo količino alkoholnih in brezalkoholnih pijač, tobačnih izdelkov, kartic različnih mobilnih operaterjev, sedalnih blazin, žepnih nožkov, projektor, avtoradio, tri pare smuči in večjo vsoto denarja. Tako so na območju mesta Ptuj izvršili štiri vlome v osebne avtomobile, vlom v gostinski lokal in vlom v trafiko. Na območju mesta Maribor so izvršili štiri vlome v osebne avtomobile, izvedli odvzem osebnega avtomobila, tri vlome v gostinske lokale, vlom v trafiko, dva vloma v kletna boksa in tatvino dveh avtomatov, v katerih so bile otroške igrače in denar. Med preiskave so jim policisti zasegli več predmetov, ki so izvirali iz kaznivih dejanj in sicer otroške igrače, žogo, sedalne blazine, žepne nožke, tobačne izdelke ter projektor, ki so jih vrnili oškodovancem. Osumljenci so z opisanimi dejanji povzročili premoženjsko škodo v višini okoli 14.000 evrov. Zoper vse bodo vložene kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.


TATVINA GOTOVINE

Neznani storilec je v času od 9. do 12. 7. 2014 na neznan način iz stanovanjske hiše v okolici Lenarta odtujil okoli 8000 evrov gotovine.

POOSTREN NADZOR CESTNEGA PROMETA

V obdobju od 7. do 11. 7. 2014 smo na območju PU Maribor izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju kršitev voznikov enoslednih motornih vozil. V poostrenem nadzoru je bilo kontroliranih 182 voznikov enoslednih motornih vozil. Ugotovljenih je bilo 42 kršitev te kategorije udeležencev cestnega prometa. 33 kršiteljem je bila izrečena globa, 2 je bilo izrečeno opozorilo, zoper 7 kršiteljev pa je bil podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče. V poostrenem nadzoru je bil 135 voznikom enoslednih motornih vozil odrejen preizkus alkoholiziranosti, pri tem pa je bilo ugotovljeno, da je 6 voznikov vozilo pod vplivom alkohola.

NA MEJNEM PREHODU ZASEŽENA PREPOVEDANA DROGA IN OROŽJE

Dne 12. 7. 2014 ob 16. uri se je na mejni prehod Gruškovje pripeljal 45-letni državljan Slovaške. Pri temeljiti mejni kontroli sta bila v predalu voznikovih vrat najdena teleskopska palica in kovinski boksar. Oba predmeta ni dovoljeno nabavljati, imeti v posesti ali nositi (prvi odst. 71/a člena Zakona o orožju). Zoper tujca je bil uveden hitri postopek.
Dne 14. 7. 2014 ob 3. uri se je na izstop mejnega prehoda Gruškovje kot sopotnik v osebnem avtomobilu pripeljal 25-letni državljan Češke. Pri temeljiti mejni kontroli mu je bila v prtljažniku vozila med osebno prtljago v kozarcu za vlaganje najdeno okoli 4 grame posušenih zelenih rastlinskih delcev za katere obstaja sum, da gre za prepovedano drogo konopljo. V isti potovalni torbi je bila najdena tudi teleskopska palica. Palica in prepovedana droga sta bili zaseženi. Zoper tujca je bil uveden hitri postopek.