Slovenija

Višje sodišče Šrotu in Bavčarju potrdilo zaporni kazni

STA/J.P.
11. 7. 2014, 09.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Višje sodišče v Ljubljani naj bi potrdilo sodbo okrožnega sodišča v zadevi Istrabenz, v kateri sta bila nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igor Bavčar in Boško Šrot, obsojena na zaporne kazni, na spletni strani poročajo Finance. Sodba je tako postala pravnomočna, Šrot in Bavčar pa bosta pozvana na prestajanje zaporne kazni.

Mediaspeed

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti in mu prisodilo pet let in deset mesecev zaporne kazni, Bavčarju pa je za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja prisodilo sedem let zapora.

Mediaspeed
Nekdanjega Istrabenzovega svetovalca Kristjana Sušinskega je senat spoznal za krivega pranja denarja in mu prisodil tri leta in šest mesecev zaporne kazni. Za krivega pranja denarja in zlorabe položaja je sodišče obsodilo tudi njegovega brata, nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastjo Sušinskega, in mu prisodilo tri leta in devet mesecev zaporne kazni.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza.

Po neuradnih informacijah Financ bo moral Bavčar vrniti dobrih 21 milijonov evrov, Kristjan Sušinski pa 3,5 milijona evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi.

Višje sodišče naj bi po neuradnih informacijah vsem obtoženim odpravilo plačilo 35.000 evrov stranske kazni. Hkrati naj bi odločilo, da Bojanu Finku in Bojanu Korsiki ni potrebno vračati 270 oz. 400.000 evrov, ki sta jih dobila kot posojili Igorja Bavčarja. Razlog za spremembe naj bi bil v procesni napaki sodišča.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.