Slovenija

Bodo bitko med Cerarjem in Janšo odločili neopredeljeni?

P.R.
10. 7. 2014, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Še zadnjič pred nedeljskimi volitvami smo preverili razmerja moči na slovenski politični sceni. V raziskavi javnega mnenja Svet24 je sodelovalo 4521 oseb (od tega 2680 moških in 1841 žensk) različnih starosti, izobrazbe in poklicev. Sodelovali so namreč obiskovalci spletnih strani www.Svet24.si, lokalno.si in dolenjskilist.si, poleg njih pa tudi poslušalci Radia Aktual in Radia Kum.

V raziskavi smo sodelujoče vprašali, katero stranko bodo volili na nedeljskih parlamentarnih volitvah. Največ, 33 odstotkov vprašanih bi volilo stranko SDS, na drugo mesto pa se je uvrstila Stranka Mira Cerarja, ki bi jo volilo 21 odstotkov vprašanih. Sledita stranki DeSUS in Zavezništvo Alenke Bratušek, ki si delita po 5 odstotkov glasov vprašanih, na petem in šestem mestu pa sta pristali stranka SNS ter skupna lista SD in Solidarnost, ki bi prejeli po 4 odstotke glasov.

Stranke SLS, Pozitivna Slovenija ter Nova Slovenija s po 3 odstotki glasov podpore ne bi prestopile parlamentarnega praga. Daleč pod njega bi se uvrstile tudi Piratska stranka Slovenije, stranka Verjamem ter Združena levica. Vse tri stranke so prejele po2 odstotka podpore. Državljanska lista, Zeleni Slovenije, Liberalno-gospodarska stranka in Humana Slovenija bi prejele po 1 odstotek podpore, stranka Enakopravni državljani-Naprej Slovenija pa ni prejela nobenega glasu. Sicer pa je neopredeljenih ostalo še kar nekaj – 9 odstotkov.

Sicer pa smo v uredništvu Svet24 pripravili še podrobnejšo analizo in primerjali več javnomnenjskih raziskav. V jutrišnji številki časopisa Svet24 preverite, kdo se bo prebil v parlament in komu je odklenkalo.

Svet24