Slovenija

Se bodo Kordeževi upniki obrisali pod nosom?

STA/G.G.
10. 7. 2014, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Upniki nekdanjega prvega moža Merkurja Bineta Kordeža bodo le težko izterjali vsaj delno poplačilo. Upniki od Kordeža zahtevajo več kot pet milijonov, Merkur pa zaradi oškodovanja devet milijonov evrov. Današnja dražba hiše na Lancovem znova ni bila uspešna.

Facebook
Na radovljiškem okrajnem sodišču je danes potekala druga javna dražba za polovico družinske hiše Špele Kordež, na katero sta Bine Kordež in njegova žena marca 2010 z darilno pogodbo prenesla lastništvo hiše. To se je zgodilo dobrega pol leta pred tem, ko so policisti Kordeža priprli in je sodišče prepovedalo prodajo ali dodatno bremenitev hiše in pripadajočega zemljišča. Podjetje Zelena hiša in Factor banka, pri kateri je Kordež najel osem milijonov evrov kredita, od Špele Kordež terjata po 194.000 oziroma 2,6 milijona evrov.

Vendar je bila današnja dražba polovice hiše ponovno neuspešna, čeprav se je izklicna cena od prve dražbe prepolovila in je tokrat znašala 54.000 evrov. Na okrajnem sodišču v Radovljici so pojasnili, da je bila sicer vplačana ena varščina, vendar vplačnik na dražbeni narok ni pristopil, zato se šteje, da ni podal ponudbe za nakup in mu bo sodišče varščino vrnilo.

Nepremičnina tako na današnji dražbi ni bila prodana, tretjo dražbo pa bo sodišče razpisalo le na predlog katerega izmed upnikov, ki mora biti podan najkasneje dne 10. januarja prihodnje leto.

Jeseni bo na radovljiškem okrajnem sodišču predvidoma druga javna dražba za Kordeževo hišo v Lescah, katere polovični lastnik je že podjetje Zelena hiša, nepremičnine in storitve. Prva dražba za Kordeževo polovico hišo hiše junija ni bila uspešna, saj nihče ni ponudil zahtevanih 340.000 evrov.

Odredbo o prodaji nepremičnine je okrajno sodišče izdalo zaradi izterjave terjatev šestih upnikov, ki jim Kordež dolguje več kot pet milijonov evrov. Factor banka in družba Zelena hiša zahtevata po 2,6 milijona evrov oziroma 2,5 milijona evrov, po nekaj tisoč evrov pa Kordež dolguje še Gorenjski banki, Zavarovalnici Triglav, Diners Clubu Slovenija in davčni upravi. Dolgovi Kordeža izhajajo predvsem iz menedžerskega prevzema Merkurja, za katerega je bil primoran vzeti osemmilijonski kredit. Merkur pa zaradi oškodovanja pri prodaji trgovskega centra na Primskovem, zaradi katerega Kordež tudi prestaja zaporo kazen, od njega devet milijonov evrov. Nakelsko podjetje je zoper nekdanje vodilne v Merkurju vložilo odškodninsko tožbo, na katero pa Kordež ni pravočasno odgovoril. Zato je kranjsko okrožno sodišče, na katerem se je v sredo začela obravnava tožbenega zahtevka, po pisanju današnjega Dnevnika Kordežu izdalo zamudno sodbo, s katero mu je prisodilo plačilo devetih milijonov evrov odškodnine. Kot so danes za STA potrdili na kranjskem okrožnem sodišču, je bila zoper Kordeža aprila letos izdana delna zamudna sodba, ki je postala pravnomočna v začetku maja. V odškodninski tožbi zoper ostale tožene pa je bil v sredo poravnalni narok, s katerim je moralo sodišče čakati na odločitev ljubljanskega sodišča o kazenski zadevi. Ob soglasju vseh strank je bil poravnalni narok v sredo preložen na 7. januar prihodnje leto. Višje sodišče v Ljubljani je medtem Kordežu odpravilo odločbo o odvzemu skoraj 2,4 milijona evrov nezakonito pridobljenega premoženja. Vendar to ne pomeni, da je Kordež rešen plačila. Kazenski sodniki so odločali o pogojih za odvzem premoženja nezakonitega izvora, Merkur pa oškodovani znesek od nekdanjega vodstva Merkurja terja v civilnem postopku, kjer so, kar se povračila škode tiče, drugačna pravila.