Slovenija

Na Obali je vroče

Tilen Pajek
19. 6. 2014, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Koprski socialni demokrati so ogorčeni. Čeprav je koprski odbor v skladu s pravili in vizijo stranke, ki letos nastopa s sloganom Sloveniji vrnimo prihodnost, določil kandidate v 4. in 5. volilnem okraju ter njihovi volilni enoti, sta se med koprskimi kandidati pojavili imeni nekdanjega poslanca Marijana Križmana in Dušana Kebra iz stranke Solidarnost.

Twitter, Mediaspeed, STA, arhiv Svet24

Koper mesto je zelo zaželen volilni okraj, kar so potrdile tudi evropske volitve. Brez dvoma je dober kazalec zaželenosti tudi dejstvo, da se tam v krogih stranke SD te dni preliva vroča politična kri. Obalni socialni demokrati zrejo v prihodnost in si ne želijo, da bi se ponovila zgodba s prejšnjih volitev, ko so v Ljubljani med kandidate postavili »neznano politično ime«, Alenko Kovšca.

Predsednik koprskih socialnih demokratov Angel Šav je namreč prepričan, da je umestitev Križmana in Kebra med kandidate liste SD v nasprotju s statutom stranke in da gre za kršenje notranjih pravil, ter do izteka roka za vložitev kandidatnih list na državno volilno komisijo od centrale stranke zahteva ponovni izbor kandidatov. »Gre za diktat Ljubljane Kopru. Ne vem, zakaj to delajo, mi imamo čisto vest,« je brez zadržkov povedal in pojasnil, da so v skladu s pravili v koprskem SD izbrali pet kandidatk in kandidatov. To so Mojca Kleva Kekuš, Majda Šuligoj, Nika Štravs, Borut Maleševič in Angel Šav. Ker je prepričan, da lahko kandidirajo le člani stranke, je glavnega tajnika Uroša Jauševca pozval k odstopu in vodstvu stranke poslal protestno pismo s pozivom o uskladitvi liste.

Vrh SD odgovarja, da so kandidatno listo izbrali tako, da iz nje izhaja dogovor med strankama SD in Solidarnost, ob tem pa zatrdili, da je postopek določitve kandidatne liste SD potekal v skladu s pravilnikom o postopku za določanje kandidatk in kandidatov ter kandidatnih list za volitve v DZ, DS, lokalne, predsedniške ter evropske volitve.  

Dušan Keber je na novinarski konferenci, na kateri sta s strankarsko kolegico Andrejo Črnak Meglič spregovorila o anomalijah dopolnjenega zdravstvenega zavarovanja, dejal: »Jasno, da ko se dve stranki odločita, da bosta nastopili na skupni listi, s tem sprožita poleg veliko pozitivnih stališč tudi stališča, ki so povezana ravno s tem, da je pač potem treba med obema strankama priti tudi do dogovora o vprašanjih, kdo kje kandidira.« 

Kot da v strankarskih vrstah ne bi imeli dovolj nesoglasij, je član stranke in direktor koprskega pokrajinskega muzeja Luka Juri naelektreno stanje podkrepil na twitterju. Zapisal je namreč: »Očitno bo res Breda Pečan spet kandidirala v Izoli za SD. Kaka sramota. #volitve2014.« V naslednjem tvitu pri odgovoru Alešu Guliču pa je dodal: »Kot sem jo jaz spoznal, je bila – po mojem osebnem mnenju seveda – ena najbolj skorumpiranih.«

Kot lahko razberemo, bo očitno napeto tudi v Izoli. Največ prahu naj bi dvignila kandidatura nekdanje županje Izole Brede Pečan. Ta naj bi bila v nasprotju z vizijo stranke, da na politični parket pripelje nove obraze, kar je v izjavi za Svet24 potrdil tudi Luka Juri: »Na twitterju nisem pisal o skorumpiranosti, ampak le, da je to sramota. To pa zato, ker menim, da bi lahko SD ponudila bolj sveže, inovativne, energične in navdihujoče kadre. Na podlagi lastnih izkušenj v državnem zboru menim, da so bila nekatera ravnanja Brede Pečan, če ne drugo, presenetljiva, na primer takrat, ko je stopila na stran lobistov, ki so želeli v Kopru postaviti plinski terminal, ali pa takrat, ko je nasprotovala predlogu Ekologov brez meja, naj se iz ekoloških razlogov omeji uporabo plastičnih vrečk. Mislim, da si SD zasluži boljše kandidate.«

Kakšna bo prihodnost in lista kandidatov v koprskem SD, bo znano, če ne prej, na volitvah. Zagotovo pa na seznamu ne bo nekaterih vidnih članov stranke, kot so Samo Bevk, Majda Potrata, Mirko Brulc in Srečko Meh, saj prostor prepuščajo mladim generacijam.