Slovenija

V lendavski Montaži stavka, v petek predlog za stečaj

STA/J.P.
9. 6. 2014, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V lendavski Montaži se je danes začela stavka, saj vodstvo ni izpolnilo nobene od zahtev stavkovnega odbora, ki zahteva izplačilo preostanka plač za januar in februar, marčno in aprilsko plačo ter plačilo prevoza na delo in regres za marec in april. Direktor podjetja pa je za petek že napovedal predlog za stečaj.

V Montaži je bilo zaposlenih 45 delavcev, vendar jih je prejšnji teden devet dalo odpoved in se zaposlilo v ptujskem podjetju Tames. Stavkovni odbor je stavko napovedal 2. junija, danes zjutraj pa so nekateri še upali, da bo vodstvo našlo rešitev.

Podatki o poslovanju v zadnjih letih niso kazali na tako velike težave, so pa imeli lani ob 2,7 milijona evrov prihodka poslovno izgubo v višini 410.000 evrov.

Direktor Igor Ščančar najprej ni hotel pred medije, potem pa si je premislil in povedal, da ne more izpolniti nobene zahteve stavkajočih, ker od bank ne dobi denarja, saj ne pristanejo na reprogramiranje dolgov, pa tudi vlagateljev ni, zato bo v petek na pristojno sodišče najverjetneje vložil stečaj.

Ščančar je dejal, da se težave podjetja vlečejo od stečaja STC, Mure, Primorja, Stavbarja, MTB in drugih gradbenih podjetij, ki so jim ostala dolžna, tega denarja - skupaj gre za okoli milijon evrov - pa ne bodo nikoli dobili.

Montaža je nastala in nekdanjega Gorenja Varstroj oziroma poznejšega Gorenja Imo, ki je razpadel na manjše družbe, od teh danes delujejo Varstroj, Varis, Purlen in Montaža.

"Zato smo se morali zadolževati, potem je prišla še kriza, ko smo se dodatno zadolževali, da smo lahko izplačali plače in tekoče poslovali, vrhunec pa je bilo delo v Nemčiji, kjer smo za slovenskega partnerja delali bolnico in ostali brez 110.000 evrov, nemški partner pa nam je ostal dolžan blizu 90.000 evrov," je pojasnil Ščančar.

Delavci pa so prepričani, da so težave v veliki meri nastale zaradi razdrobljenega lastništva ter številnih družbenikov, banke pa naj bi bile pripravljene sodelovati le, če bi podjetje dobilo resnega lastnika. Zanimivo je, da ptujsko podjetje Tames ni pokazalo pripravljenosti za prevzem, je pa prejšnji teden zaposlilo devet delavcev Montaže.