Slovenija

Pred štartom se jim je pokazal tudi župan Janković

Andreja Comino
2. 6. 2014, 22.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Najlepši in največji ljubljanski park je v teh pomladih dneh odet v prelepo zeleno odejo. V soboto pa je bil videti, kot da je v njem na tisoče modrih rož. Za modrino je poskrbelo nekaj več kot 8000 tekačic, ki so se udeležile tradicionalnega DM teka.

Mediaspeed

Ko so opravile s pet- ali desetkilometrsko progo, se je na start Oskarjevega teka podalo še 4000 otrok. Udeleženci teka so bili tudi letos dobrodelni: 8000 evrov so predali Rehabilitacijskemu zavodu Soča, kjer bodo izdelali karbonske proteze za 7-letno Vesno, zbirali pa so tudi zamaške za fantka Andraža ter pripomočke za nego za prizadete v nedavnih poplavah na Balkanu.

Čeprav je bil start teka napovedan šele za deseto uro dopoldan, so se tekačice začele zbirati že nekaj po osmi. Nekatere so prišle peš, druge s kolesi, veliko pa jih je uporabilo sredstva javnega prevoza in tako pomagalo zmanjševati ogljični odtis. Potem ko so se pretekla dva meseca po različnih slovenskih mestih pripravljale pod strokovnim vodstvom, so bile vse nestrpne, da bodo pokazale svojo telesno pripravljenost.

Čeprav je bil start teka napovedan šele za deseto uro dopoldan, so se tekačice začele zbirati že nekaj po osmi.

»Nedavno sem se spopadla z 21-kilometrsko preizkušnjo na maratonu v Radencih, DM tek pa je zame vsakič poseben izziv,« je povedala Sabina Dermota, slepa mama dveh otrok in ženska z neizmerno energijo. Na progo, ki je bila letos spremenjena zaradi žledoloma, se je podala z belo palico in prav nič je ni oviralo pri premagovanju kilometrov. Ravno tako ne ostalih žensk, ki so se spopadle s petimi ali desetimi kilometri. Ko so prečkale ciljno črto, so bile zmagovalke vse – premaknile so se iz območja udobja, se potrudile in nekaj storile zase.

Na koncu je bilo zadovoljstvo neizmerno. Veliko so k vzdušju pripomogle zimzelene uspešnice, s katerimi so tekačice tradicionalno razvajali fantje iz skupine Čuki. Predstavili so tudi svojo pesem Mačka, neuradno himno letošnjega teka. Med gnečo, ki se je nabrala v Tivoliju, smo opazili tudi številne znane obraze – Špelo Grošelj, Nado Rotovnik Kozjek in druge. Najstarejša, ki se je podala na pot, je bila legendarna Helena Žigon, ki je obljubila, da naslednje leto spet pride, če ji bo le zdravje dopuščalo. Z njo je soglašala še ena tekaška legenda, za katero je bilo deset kilometrov mala malica, Kazimira Lužnik, ki kljub več kot osmim križem redno teče in navdihuje vse okoli sebe.