Slovenija

Ali bo Kranjska Gora preživela

P. Š.
29. 5. 2014, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po slabši zimski sezoni se številna smučišča po Sloveniji srečujejo s težavami. Med njimi je tudi smučišče Kranjska Gora. Dodatne nevšečnosti mu povzročajo finančne težave njegovega delnega lastnika, to je Športnega centra Pohorje.

RTC Žičnice Kranjska Gora

Ker je smučišče za občine izrednega pomena, že razmišljajo o vstopu v lastništvo podjetja RTC Žičnice Kranjska Gora.

Preteklo zimo so v Kranjski Gori opazili kar 40-odstotni padec števila smučarjev in finančne realizacije v primerjavi s prejšnjo smučarsko sezono. Vodja trženja v RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc ob tem pravi, da si želijo to zimo čim prej pozabiti. Lani je podjetje prvič v zadnjih desetih letih poslovalo z izgubo, ob 3,75 milijona evrov prihodkov je ustvarilo 300 tisoč evrov izgube. Tudi letos ne pričakujejo pozitivnega rezultata, saj so januarja izgubili več kot 70 odstotkov načrtovane finančne realizacije. Februarja je žičnice prizadela še izguba prihodka zaradi žleda.

»Ko bomo poleti uspeli doseči okrog 30 odstotkov zimske realizacije, bodo tudi razmere v podjetju RTC Žičnice Kranjska Gora veliko lažje.« Vodja trženja v RTC Žičnice Kranjska Gora Klavdija Gomboc

V podjetju računajo na boljšo poletno sezono, ki se je začela aprila, ko so vzpostavili tudi poletno sankališče. V zadnjih letih poletna sezona sicer upravljavcu kranjskogorske žičniške infrastrukture prinaša od sedem do deset odstotkov zimske realizacije. »Z novimi produkti želimo povečati promet tudi v času poletne sezone. Ko bomo poleti uspeli doseči okrog 30 odstotkov zimske realizacije, bodo tudi razmere v podjetju RTC Žičnice Kranjska Gora veliko lažje,« je prepričana Gombočeva.

Trenutno ima podjetje okrog osem milijonov evrov kratkoročnih in dolgoročnih obveznosti, posebej problematično pa je, ker v plačilo v kratkem zapade milijon evrov visok kredit. Zato na bankah potekajo pogovori za reprogram kreditov in rešitev finančnega stanja. »Če bomo na bankah dosegli dolgoročni reprogram kreditov, smo sposobni tudi sami preživeti kot podjetje,« je povedala, a dodala, da žičnice potrebujejo svež kapital za nove investicije, ker vse od leta 2008, ko se je gradila nova štirisedežnica Kekec, ni bilo večjih sredstev za obnovo sistema, vsako leto pa bi za ta namen potrebovali vsaj pol milijona evrov.

Zaradi lažjega delovanja podjetja si želijo, da bi v lastniško strukturo, ki je zaradi težav Športnega centra Pohorje negotova, vstopila lokalno turistično gospodarstvo in lokalna skupnost. Direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav je prepričana, da bi Kranjska Gora stopila skupaj in združila javna in zasebna sredstva, če bi bilo potrebno, ter žičnic ne bi izpustila iz rok. Tudi kranjskogorski župan Jure Žerjav je že izrazil podporo za vstop v lastništvo podjetja RTC Kranjska Gora. Gombočeva se sicer ne boji niti tujih lastnikov, a bi bilo pri tem pomembno, kaj bi počeli z žičniško infrastrukturo, od katere je v Kranjski Gori odvisna zimska sezona in ki v času zime posredno ustvari od 160 tisoč do 180 tisoč nočitev. »Vsi upamo na čim boljši razplet v dobro Zgornjesavske doline, Kranjske Gore in našega podjetja,« je izpostavila.