Slovenija

Gregor Virant lobira za mesto evropskega komisarja?

S.R.
14. 5. 2014, 18.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Virantovo politično sonce počasi zahaja, saj na zahtevo članov stranke na naslednjem kongresu ne bo kandidiral za predsednika stranke. Ima pa že nove ambicije, ki segajo vse do evropske komisije, za kar naj bi že pospešeno lobiral. Mu bo uspelo?

Arhiv Svet24

Kot smo pretekli teden, še preden je postalo uradno, zapisali v našem časopisu, se je čas Gregorja Viranta kot predsednika Državljanske liste in posledično tudi kot politika v slovenskem političnem prostoru iztekel.

Člani stranke zahtevajo odhod Gregorja Viranta, ki pa naj bi se že spustil v boj za evropskega komisarja.

Članom izvršilnega odbora stranke je namreč na seji oznanil, da se na naslednjem kongresu ne bo ponovno potegoval za predsednika stranke.

Kot smo še zapisali, so za Virantovo stranko mogoči trije scenariji. Po enem lahko vodenje stranke prevzame Janez Šušteršič, ki pa je za naš časopis komentiral, da se v slovensko politiko ne namerava vrniti, po drugem scenariju pa bi lahko vodenje stranke prevzel Senko Pličanič, ki pa bi zaradi kandidature na evropskih volitvah in v primeru, da bi bil izvoljen, stranko iz Bruslja vodil precej težko. Po tretjem scenariju bi se lahko DL glede na to, da ji predvolilne ankete ne kažejo dobrih rezultatov, združila, kot je povedal Virant, s podobnimi liberalno usmerjenimi strankami, torej z Alenko Bratušek, Igorjem Šoltesom in Mirom Cerarjem mlajšim, ki je svoj vstop v politiko tudi že naznanil. A ta zadnji scenarij je Virant že zavrnil, rekoč: »Ne nasedajte govoricam. Državljanska lista je močna blagovna znamka, imamo močno infrastrukturo, programske odbore, terensko mrežo in gotovo ne bi puščal DL na cedilu pred volitvami.«

Od virov blizu Virantove stranke smo izvedeli vzroke, zakaj Virant ne bo ponovno kandidiral na kongresu stranke in kakšne so njegove naslednje ambicije, za katere lahko rečemo, da so izjemno visoke. Po naših informacijah naj Virantova odločitev ne bi zrasla na njegovem zeljniku, temveč naj bi tako želeli člani stranke. Virant po njihovem mnenju s svojimi aferami, ki so se vrstile druga za drugo, začenši s spornimi avtorskimi pogodbami in nakupovanjem letalskih vozovnic, stranki bolj škodi kot koristi.

Zato naj bi člani DL zahtevali, da se poslovi od predsedniškega stolčka. A Virant ne bo ostal brez dela, njegove oči naj bi že imele ogledane nove udobne fotelje.

Janez Janša je pred dnevi na twitterju zapisal, da ima Gregor Virant že mastne pogodbe za twininge (svetovanja drugim državam), medtem ko so nam na ušesa prišle informacije, da se Virant pospešeno dogovarja in lobira za mesto evropskega komisarja. Uporabil naj bi, tako pravijo naši viri, vse svoje zveze, predvsem tiste na najvišjih položajih v Bruslju.