Slovenija

Država želi ves dobiček Telekoma za dividende

M.J.
14. 5. 2014, 17.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Država, SOD in KAD predlagajo, da se ves lanski dobiček družbe Telekom v višini 65,05 milijona evrov porabi za izplačilo dividend.

Uprava in nadzorni svet pa sta ob objavi sklica skupščine predlagala, da se za dividende nameni 21,66 milijona evrov. Omenjeni nasprotni predlog bo najverjetneje tudi potrjen. Republika Slovenija je namreč največji, 62,54-odstotni lastnik največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja, Slovenska odškodninska družba (SOD) ima v lasti 4,25 odstotka, Kapitalska družba (KAD) pa 5,59 odstotka Telekoma.

Kot so predlagatelji zapisali v nasprotnem predlogu, izplačilo višjih dividend v višini 10 evrov bruto na delnico, in ne le 3,33 evra bruto na delnico, kot predlaga vodstvo, ne bi v ničemer poseglo v nadaljnje nemoteno poslovanje družbe. Nasprotni predlog glede dividend je ločeno podal tudi delničar Venceslav Kostadinov.

Ta predlaga, da se na skupščini za dividende nameni 43,39 milijona evrov oziroma 6,66 evra bruto na delnico, preostali del v višini 21,66 milijona evrov pa se prenese v naslednje leto. Kot je zapisal, je glede na uspešno poslovanje Telekoma lani in napovedano prodajo velikega deleža družbe razumljivo, da imajo primarni delež od dobička tisti, ki so verjeli v delo Telekoma in vlagali v njegov razvoj in uspešno delo.

To pa so primarno domači delničarji. Skupščina Telekoma je sklicana za 30. maj. Poleg predloga o uporabi bilančnega dobička in razrešnice upravi ter nadzornemu svetu za leto 2013 sta na dnevnem redu še seznanitev s pisnim poročilom nadzornega sveta o potrditvi letnega poročila za poslovno leto 2013 in predlog za imenovanje družbe KPMG Slovenija za revizorja za revidiranje računovodskih izkazov Telekoma za leto 2014.