Slovenija

Invalidom bi bilo lahko brez večjih težav dostopnih še približno 400 volišč

STA/M.J.
14. 5. 2014, 15.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Državni volilni komisiji navajajo, da je invalidom zdaj dostopnih 43 odstotkov volišč. Volišča za evropske volitve in referendumu o arhivski noveli so že določena, a za predčasne volitve v DZ bi bilo mogoče pripraviti invalidom dostopnih še približno 400 volišč, so v komisiji povedali danes.

"Za volitve v Evropski parlament je določenih 1350 volišč, dostopnih invalidom, kar je 43 odstotkov vseh," je na današnji novinarski konferenci Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) dejal direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Po oceni okrajnih volilnih komisij bi bilo mogoče tej številki za predčasne volitve v DZ dodati še približno 400 volišč, za kar pa bi bilo treba zagotoviti približno 80.000 evrov, je pojasnil.

V NSIOS so na novinarski konferenci opozorili na nujnost spoštovanja mednarodne konvencije o invalidih, ki jo je Slovenija podpisala leta 2008. Ob tem so izrazili zadovoljstvo nad odločbo ustavnega sodišča iz aprila letos, ki je del zakona o volitvah v DZ spoznalo za neskladnega z ustavo.

Izpodbijani del zakona je v neskladju z ustavo tako glede fizične dostopnosti volišč za invalide kot glede njihove opremljenosti s posebej prilagojenimi glasovalnimi napravami, meni ustavno sodišče. Gre za del člena, po katerem je določitev volišč, ki omogočajo glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami, v celoti prepuščeno presoji okrajnih volilnih komisij.

Odločba ustavnega sodišča bo pripomogla k temu, da bomo odpravili vse prepreke v našem življenju, je poudaril predsednik NSIOS Boris Šuštaršič. Ustavno sodišče je po njegovih besedah tudi odprlo vrsto vprašanj glede vključenosti invalidov v družbo na vseh področjih.

Po besedah ustavnega pravnika Jureta Toplaka je ustavno sodišče poudarilo, da je "mednarodna konvencija del slovenskega pravnega reda in nad zakonom". Izrazil je upanje, da bo odločba vplivala tudi na odločitve nižjih sodišč v prihodnosti.