Slovenija

Srečen konec za Reneja

Simon Rosc
13. 5. 2014, 20.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Komaj dve leti starega Reneja bi lahko doletela amputacije noge, saj slovenski zdravniki zanj ne vidijo druge rešitve, medtem ko v tujini za Renejevo bolezen rešitev obstaja. Na srečo pa Reneja kljub neposlušanju države čaka prihodnost na dveh nogah.

Mateja Jordovič Potočnik

Renejevi starši so že pred njegovim rojstvom doživeli eno izjemno težko in absurdno zgodbo, ki se ne bi smela zgoditi nikomur. Mamica Amela Talić je zanosila in med nosečnostjo niso opazili nikakršnih težav. A ker je porod zamujal za kar dva tedna, je bila dogovorjena za porod v postojnski bolnišnici. Otroku se je okoli vratu večkrat ovila popkovina, zaradi česar porod ni potekal tako, kot bi moral.

Mateja Jordovič Potočnik

 

Edina rešitev za Reneja naj bi bila amputacija noge, a smo stopili skupaj in Reneju omogočili svetlejšo prihodnost.

 »Otroka so iz mene vlekli z vakuumom, trije so mi pritiskali na trebuh, zapletena popkovina pa je otročička vedno potegnila nazaj v trebuh. Pozneje so ugotovili, da se je med porodom popkovina celo strgala. Po vsem tem so seveda reševali mene, otroček pa je umrl,« je za revijo Obrazi pripovedovala Amela.

Tukaj pa se zgodba še ni končala, nov šok je sledil čez pol leta. Po tragičnem porodu je želela, da se otroka upepeli in njegov pepel raztrosi na ljubljanskih Žalah, kjer imajo Park zvončkov za dojenčke, ki so umrli ob rojstvu. Ker je čez pol leta zaradi sanj, ki so jo vznemirile, želela naročiti spominsko ploščico, jih je poklicala, sledil pa je šok. »Povedali so mi, da je otrok še vedno pri njih, da niso dobili nikakršnih navodil, kaj storiti, in da preprosto niso vedeli, kaj naj z njim storijo. Vztrajala sem, da ga hočem videti. 'Tega vam ne priporočamo, ker je v zelo slabem stanju, saj je že skoraj pol leta v hladilniku',« je povedala za Obraze.

Mateja Jordovič Potočnik

Za družino Talić pa to ni bilo konec razočaranj in težav, ki se lahko pripetijo v tej državi. Ko je ponovno zanosila in pod srcem nosila majhnega Reneja, so zdravniki na ultrazvoku videli, da plodu na desni nogici manjkajo vsi prsti na nogi in ena kost. Takrat so zdravniki starše vprašali, ali bodo otroka kljub temu obdržali ali želijo prekiniti nosečnost. Njuna odločitev pa je bila več kot jasna: »Ne morem ubiti otroka, če je vse drugo v redu. Bomo že poskrbeli za to nogico.«

Mateja Jordovič Potočnik

»Želela bi si enako operacijo v Sloveniji, kjer bi mi lahko starši pomagali pri negi otroka, ki bo imel prvi teden hude bolečine.« Amela

Diagnoza, ki so jo postavili zdravniki Reneju, je fibular hemimelia, kar pomeni nepravilen razvoj, pri katerem manjka fibula. Amela je takoj začela brskati po svetovnem spletu, kaj ta diagnoza pomeni in na kakšen način se jo lahko pozdravi. Našla je podatek, da se dr. Dror Paley iz ZDA s fibular hemimelio ukvarja že 30 let in da je doslej uspešno operiral že več kot 200 takšnih otrok. Na ljubljanski ortopedski kliniki pa so kot edino možno rešitev za Reneja videli v amputaciji noge. Ker to vsekakor ni rešitev in niti najmanj zdravljenje, sta se odločila Reneja odpeljati na pregled k dr. Paleyju v Belgijo.

Mateja Jordovič Potočnik

 

Amela in Senjadin sta nato po pošti dobila izvid in predračun za morebitno operacijo in rehabilitacijo – 180.000 evrov. Srečo imata tudi, da dr. Paley enkrat na leto operira v Milanu in ima 20. junija en prost termin. Sama toliko denarja nimata, niti če bi prodala svoj skromni dom, zato sta vložila vlogo na ZZZS, kjer je postopek zelo dolgotrajen – povedali so jima, da traja včasih tudi do dva meseca –, znesek pa je največkrat, če sploh, le deloma odobren.

»Otroka so iz mene vlekli z vakuumom, trije so mi pritiskali na trebuh, zapletena popkovina pa je otročička vedno potegnila nazaj v trebuh.« Amela

Ker jima ni preostalo drugega, sta za pomoč zaprosila dobre Slovence in Slovenke, ki smo tudi tokrat stopili skupaj in zbrali potreben znesek za Renejevo operacijo in zdravljenje. Mamica Amela je tako včeraj na svojem facebooku zapisala: »Hvala vsem za pomoc, po najnovejsih predracunih in zbranih zneskih gremo lahko vplacati operacijo. Preostali denar bomo uporabili za nadaljevanje zdravljenja na Floridi, druge operacije in vse stroske. Hvala cisto vsem, Rene bo operiran!!!!!!«

Za družino Talić se je tako zgodil vsaj en srečen dogodek. Slovenke in Slovenci pa smo skupaj rešili še eno težavo, za katero bi morala brez oklevanja poskrbeti država.