Slovenija

Tudi Vilfanovi kolegi radi popivajo: Razkrivamo imena!

Žiga Kariž
12. 5. 2014, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poslanec Peter Vilfan je v soboto zvečer povzročil prometno nesrečo, v kateri je hudo poškodoval 84-letnega pešca, ki je pravilno prečkal cestišče. Vilfan pa ni edini poslanec, ki je v medijih pristal zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Razkrivamo še preostala imena!

KMA/Marko Vavpotič

Poškodovanec naj ne bi bil v smrtni nevarnosti. Kot so potrdili na Policijski upravi Ljubljana, je test na kraju nesreče pokazal, da je bila količina alkohola v izdihanem zraku nad zakonsko določeno mejo.

Peter Vilfan je odstopil kot poslanec.

V soboto ob 18.15 so bili policisti Policijske uprave Ljubljana obveščeni o prometni nesreči na križišču Celovške in Pečnikove ceste, v neposredni bližini Mercatorjevega nakupovalnega središča v Šiški. Do nezgode je prišlo, ko je voznik osebnega vozila, po izjavah prič je šlo za poslanca Petra Vilfana, pri zavijanju v levo zbil 84-letnega pešca. Ta je cesto prečkal pravilno pri zeleni luči. Pešec je v nesreči utrpel hude telesne poškodbe in so ga z rešilnim avtomobilom prepeljali v bolnišnico, po podatkih policije pa ni v smrtni nevarnosti.

S Policijske uprave Ljubljana so nam sporočili, da je bil vozniku v skladu z zakonodajo odrejen strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, rezultati pa bodo posredovani pristojnemu tožilstvu.

Poslanec je v sporočilu za javnost pojasnil, da je imel med nesrečo 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, medtem ko dovoljena meja znaša 0,25 miligrama. Poškodovanec je po njegovih navedbah utrpel zlom roke, podplutbe in odrgnine.

Rezultati testov krvi se lahko razlikujejo od testov izdihanega zraka.

Vilfan je v sporočilu še zapisal, da je sobotno popoldne preživel v družbi prijateljev in »očitno popil pivo preveč«. »V prepričanju, da nisem spil preveč in da sem sposoben vožnje, sem se odpravil domov, pri tem pa je prišlo do neljubega dogodka.« Pojasnjuje še, da je poškodovanca v soboto obiskal v bolnišnici in se mu opravičil. »A to ne spremeni dejstva, da sem storil napako, ki jo izjemno obžalujem in ki terja od mene odgovornost, da odstopim s položaja poslanca državnega zbora,« je zaključil svojo izjavo za javnost.

KMA/Marko Vavpotič

Če bo obtožen povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, lahko pristane tudi v zaporu.

Ni edini ...

Košarkarski zvezdnik, športni komentator, mestni svetnik in poslanec pa ni edini politik, ki se ni znal upreti vožnji pod vplivom alkohola.

Nazadnje so policisti vinjenega ujeli nekdanjega Vilfanovega strankarskega kolega Gašparja Gašparja Mišiča, ki je veseljačil skupaj s koprskim županom. Odrejeni test alkoholiziranosti je pri njem pokazal kar 0,59 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, kar je 1,25 promila alkohola v krvi.

Peter Vilfan je kariero začel kot odličen, a pogosto kontroverzen košarkar. Proslavil se je tudi kot komentator košarkarskih tekem. V zadnjih letih je kot član Pozitivne Slovenije deloval kot mestni svetnik in poslanec državnega zbora. Iz svetniške skupine je izstopil letos februarja. Po kongresu je izstopil tudi iz stranke Pozitivna Slovenija, po nesreči pa se je odpovedal tudi poslanskemu stolčku.

Po srečanjih s policisti in predvsem zavrnjenimi testi alkoholiziranosti je bil znan tudi bivši poslanec Zmago Jelinčič. V medijih je najbolj odmevala njegova nesreča leta 2003, pri kateri je vinjen s službenim citroenom skorajda zletel s ceste, nato pa za nesrečo okrivil neznano belo vozilo, ki naj bi ga poskušalo zriniti s ceste. Čeprav so v njegovi krvi našli 1,1 grama alkohola na kilogram krvi, je vinjenost in odgovornost za nesrečo zanikal.

Za rekorderja med politiki naj bi veljal Anton Anderlič. Sredi devetdesetih let naj bi ga zaradi nevarne vožnje ustavili policisti, alkotest pa naj bi pokazal kar 2,08 promila alkohola na liter izdihanega zraka. Ob tem se je bivši poslanec LDS vedel še precej nedostojno in kljub opozorilom policistom sedel v vozilo in se odpeljal.

Slovenska veleposlanica v Sarajevu Nataša Vodušek je leta 2008 pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč in povzročila prometno nesrečo, v kateri se je hudo poškodoval bosanski državljan Nijaz Zorlak. V krvi naj bi imela 1,75 promila alkohola, zaradi česar jo je doletela tudi enoletna zaporna kazen.

Precejšno blamažo si je privoščil tudi bivši vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Bruno Blažina, ki je lansko leto med nočno vožnjo na avtocesti od Ljubljane proti Postojni izgubil oblast nad svojim avtomobilom in trčil v vozilo vzdrževalcev Darsa. Policisti so opravili preizkus z alkotestom, ki naj bi pokazal okoli 0,6 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

KMA/Marko Vavpotič