Slovenija

Romi s črnimi gradnjami ovirajo gradnjo kanalizacijskega omrežja

L. Markelj/Dolenjski list
5. 5. 2014, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Gradnja kanalizacijskega omrežja v bodoči industrijski coni v Dobruški vasi je do nedavnega dobro potekala. A pred kratkim naj bi se zapletlo zaradi Romov.

L. Markelj/Dolenjski list

Cona namreč nastaja v neposredni bližini romskega naselja, to pa je v glavnem v lasti novomeške KZ Krka in deloma tudi občine Škocjan. Najbolj problematična naj bi bila lesena baraka oz. brunarica, ki jo je Rom Miran Hudorovac pred kakim letom postavil na občinski zemlji in resnično ovira nadaljnjo gradnjo kanalizacijskega omrežja. Menda so pred kratkim Romi izvajalcu del, torej delavcem novomeškega podjetja Malcom z geometri, preprečili, da bi označili traso kanalizacijskega voda. Hudorovac, katerega družina sicer ne živi v novi brunarici, ampak v stari hišici poleg nje, želi, da mu občina ali kdorkoli drug barako prestavi na primerno zemljišče znotraj ali zunaj naselja. A vprašanje je, kdo bo to odredil in za katero zemljišče, saj gre za črno gradnjo, ki že ima odločbo o rušenju, pa tudi, kdo bo to plačal. Denarja nimata ne občina ne država, čeprav zdaj menda vsi iščejo primerno lokacijo za preselitev barake romske družine, pa tudi Hudorovac pravi, da je vse prihranke vložil v objekt.

Težave bo nekako treba rešiti, saj je sicer pod vprašajem izgradnja komunalne opremljenosti bodoče industrijske cone, za kar je škocjanska občina prejela dober milijon evrov evropskega denarja.

Pri gradnji kanalizacijskega omrežja pa so problematični tudi kokošnjaki Rominje Liljane Grm, ki so prav tako brez dovoljenja postavljeni na občinski zemlji. Tudi Grmova pravi, da ne bo dovolila, da gradbeni stroji vstopijo na »njihovo« zemljišče.

Težave bo nekako treba rešiti, saj je sicer pod vprašajem izgradnja komunalne opremljenosti bodoče industrijske cone, za kar je škocjanska občina prejela dober milijon evrov evropskega denarja. To je skoraj polovica celotne vrednosti investicije, ki bi jo bilo treba ob neupoštevanju rokov vrniti.