Slovenija

V Kranju naj bi se zbralo več kot 200 bosonogih tekačev

STA
4. 5. 2014, 08.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na dobrodelni netekmovalni prireditvi se bo danes v Kranju znova zbralo več kot 200 bosonogih tekačev. Organizatorji uspešno širijo bosonogo miselnost, zato se jim vsako leto na kranjskem teku pridruži več bosonogcev. Na letošnjem 4. Slovenskem bosonogem teku pričakujejo že okrog 250 tekačev.

Prireditev, ki jo v Kranju organizira bosonogi maratonec Marko Roblek v sodelovanju s Športnim centrom Maratonc, poteka v okviru mednarodnega dne bosega teka. Namenjena je netekmovalnemu druženju in spoznavanju bosonogcev in simpatizerjev. Tečejo na dva, pet, sedem ali 10 kilometrov brez štartnine in meritev časa.
Tečejo bosi, v minimalistični obutvi, lahko pa tudi klasično obuti. Organizatorji so prepričani, da se tudi obuti tekači ne bodo mogli upreti in se bodo prej ko slej sezuli. Kot je za STA pojasnil Roblek, običajno več kot 90 odstotkov tekačev na start pride bosih, množica pa pritegne obute, da zberejo pogum, se sezujejo in poskusijo vsaj krog ali dva odteči bosi.
"Če bi sklepali po našem dogodku, se vsako leto močno poveča bosonoga slovenska druščina," je dejal Roblek, ki letos pričakuje že okrog 250 tekačev. Že v preteklih letih je bil slovenski tek med skoraj 60 tovrstnimi prireditvami po svetu najštevilčnejši. Letos pa nameravajo postaviti nov svetovni rekord v udeležbi.
Kot ugotavlja Roblek, bosi tek pri nas ni samo domena nekaj navdušencev, ampak vse bolj postaja množično gibanje. Poleg Slovencev se slovenske prireditve tradicionalno udeležujejo tudi hrvaški bosonogci iz Zagreba, ki za mednarodni dan bosega teka nimajo svoje prireditve. Hkrati letos v Kranju pričakujejo tudi kolegico z Madžarske in tekača iz Avstrije.
Prireditev se bo ob kranjskem olimpijskem bazenu začela ob 9.30. Pred tekom bo potekal hitri tečaj bosega teka. Prireditev pa bo imela tudi dobrodelno noto, saj bodo zbirali rabljeno, zlati otroško obutev, ki jo bodo dostavili pomoči potrebnim. Lani so na ta način zbrali več kot 200 parov rabljenih, a še uporabnih čevljev.