Slovenija

Bohinjci opozarjajo na diskriminatoren predlog zakona o legalizaciji črnih gradenj

STA/mv
24. 4. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Bohinjci so močno nezadovoljni s predlogom zakona o ravnanju z nedovoljenimi gradnjami, saj ta ne bo omogočal legalizacije objektov znotraj Triglavskega narodnega parka in v drugih zavarovanih naravnih okoljih. Zato se bo v primeru sprejema predloga zakona, na katerega bohinjski župan napoveduje vrsto pripomb, rušenje objektov v parku nadaljevalo.

Arhiv Svet24
Možnost odloga izvršitve inšpekcijskih odločb o rušenju je bila uvedena konec leta 2013

Kot je na današnji novinarski konferenci v Bohinjski Bistrici poudaril bohinjski župan Franc Kramar, so Bohinjci iz novega zakona, ki se pripravlja za legalizacijo črnih gradenj, diskriminatorno izločeni in jim bo znova onemogočena legalizacija več desetletij starih objektov. "Dejstvo je, da smo bili pobudnik tega zakona. Dejstvo je, da je največji problem s črnimi gradnjami v Triglavskem narodnem parku. Ampak zakonodajalec očitno meni, da smo mi drugorazredni državljani in bo zakon veljal za vse gospode Türke, Jakliče in ostale, Bohinjci pa bomo znova izpadli iz tega zakona," je izpostavil Kramar. Kot pravi je takšen odnos nedopusten, saj mora biti zakon enak za vse državljane. Tako pa glede na sedanji predlog zakon ne bo urejal zadev v varovanih območjih. "Če bo šel ta zakon v proceduro, nihče v Bohinju ne bo rešil črne gradnje, vsi ostali v državi pa jo bodo lahko," je opozoril Kramar.

Počutijo se izigrane

Kot je poudaril, se v Bohinju čutijo močno izigrane. Pripravili bodo pripombe, kot narekuje postopek sprejemanja zakona, in jih posredovali vladi ter državnemu zboru. Ob tem Kramar pričakuje, da bo vlada vendarle pripravila takšen zakon, ki bo upošteval, da moramo biti vsi državljani Slovenije enakopravni v svojih pravicah, ter da se ne bo ponovil tako imenovani Jazbinškov zakon, ki je omogočil legalizacijo vsem razen graditeljem v parku. "Tako se v parku nepremičnine rušijo, vsi ostali v Sloveniji pa so svoje probleme lahko rešili," je spomnil Kramar, ki v primeru sprejetja sedanjega predloga zakona pričakuje, da se bodo v Bohinju po moratoriju ponovno nadaljevale rušitve desetletij starih objektov, tudi takih, ki so bili v prostor umeščeni mnogo pred ureditvijo nacionalnega parka.