"Politiki imamo res državljane za norca, če Janković zmaga in ta koalicija ostane," je v izjavi novinarjem danes še dejal Han.

Premierka in aktualna vodja PS Alenka Bratušek se bo na kongresu PS, ki bo 25. aprila, za predsedniško mesto v stranki pomerila s prvim predsednikom stranke Jankovićem.

Medtem ko je Janković v ponedeljek dejal, da ima lahko PS tudi po kongresu predsednico vlade in župana glavnega mesta ter da ima vlada priložnost zaključiti mandat, pa je Bratuškova nasprotno dejala, da si težko predstavlja, da bi vodila vlado, če je lastna stranka pri tem ne podpira.

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec je odločitev Jankovića o kandidaturi za predsednika PS v ponedeljek komentiral z besedami, da se boji, da prihajamo v čas politične nestabilnosti.

Koalicijski partnerji so namreč že ob formiranju aktualne vlade kot pogoj postavili, da se Janković umakne z vrha stranke in državne politike. Ta je takrat zato tudi odstopil z mesta predsednika PS, vodenje stranke in tudi vodenje vlade pa je prevzela Bratuškova.

Ko se je ob lanski napovedi volilnega kongresa izkazalo, da gre Janković v boj za vnovično vrnitev na vrh stranke, je izvršni odbor v imenu politične stabilnosti kongres prestavil na čas pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami. Po glasovanju o interpelaciji zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, ki jo je del poslancev, ki veljajo za Jankovićeve podpornike, podprl, pa se je premierka zavzela za čim prejšnji kongres.

V pismu članom je pojasnila, da je posledica njene "pasivnosti v PS in prikritega dvovladja stagnacija stranke na terenu" ter padec podpore javnosti. Stranka, za katero ni jasno, kdo jo dejansko vodi, ne more dobro delovati in povečevati števila podpornikov, je zapisala.

Bratuškova je napovedala tudi vložitev nove zaupnice, a bo z njo počakala do kongresa.