Slovenija

Spopad med Jankovićem in Bratuškovo

Simon Rosc
15. 4. 2014, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Čakali smo in dočakali – odločitev Zorana Jankovića glede kandidature za predsednika stranke. Kongres, na katerem se bo pomeril z Alenko Bratušek, bo 25. aprila v kongresnem centru Brdo pri Kranju. Janković je imel pri svoji odločitvi več možnosti, odločil pa se je za tisto, ki je lahko za vlado tudi kritična – kandidiral bo za predsednika stranke.

Arhiv

Za ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem so dolgi tedni odločanja, kaj bo storil s svojo kandidaturo na kongresu Pozitivne Slovenije, ki bo 25. aprila v kongresnem centru Brdo pri Kranju.

Premierka Alenka Bratušek je svojo odločitev glede kandidature za predsednico stranke sporočila že pretekli teden, odločitev prvega predsednika stranke, ki bi lahko za vlado delovala tudi razdiralno, pa smo čakali vse do včeraj. Pozitivna Slovenija je na twitterju samo nekaj minut pred tiskovno konferenco ljubljanskega župana sporočila, da sta kandidata za predsednika stranke dva – Alenka Bratušek in Zoran Janković.

Sebe vidi kot predsednika stranke in župana glavnega mesta, zdajšnjo premierko pa še naprej v vlogi predsednice vlade.

Slednji je včeraj sporočil: »Da, danes sem dal soglasje za kandidaturo, sodelavcem pa sem to sporočil že v soboto. Ne gre za tekmo med Alenko in menoj. Namreč, tudi po kongresu je možno, da imamo predsednico vlade in župana glavnega mesta. Poudaril pa bi, da se drugi politiki preveč vtikajo v Pozitivno Slovenijo. Naj raje najprej poskrbijo za svoje stranke.« Razkril je tudi razloge, zakaj se je odločil za ta korak: »Razlog za kandidaturo je, da stranka ne more imeti dvojnega vodstva. Vlada ima priliko, da zaključi mandat, prijavljam pa se zato, ker želim državi dobro. In to je moč doseči samo s prvotnim programom, ki ga je sprejela stranka, kar se lahko stori samo z natančno določenimi roki, do katerih se bodo speljale ključne reforme in ukrepi.« Predstavil je tudi vizijo, kako bi po njegovem mnenju lahko Pozitivna Slovenija delovala v vladi. Sebe vidi kot predsednika stranke in župana glavnega mesta, zdajšnjo premierko pa še naprej v vlogi predsednice vlade.

Janković ni želel odgovoriti na vprašanje, kako bi to lahko funkcioniralo – glede na to, da je Bratuškova že pred časom dejala, da sebe vidi samo kot predsednico vlade in stranke hkrati, kakor je tudi v navadi v vseh državah, in nikakor ne samo kot premierko.

Izjemno kritičen je bil tudi o Erjavcu, ki se po njegovem mnenju preveč vtika v Pozitivno Slovenijo. »Sam skače z ene strani na drugo, zato se mi njegovo komentiranje zdi izjemno sporno,« je dejal Janković. Pojasnil je tudi, da svoje kandidature na dan kongresa ne namerava umakniti. »Edina ovira, da ne bi prišel na kongres, bi bila, če bi me morda priprli,« je pojasnil Janković.

Na kongres ne bo prišel.

Ob koncu je še enkrat poudaril, da nikakor ne gre za tekmo med njim in Bratuškovo, temveč gre za vrnitev stranke h koreninam – k prvotnemu programu stranke in boj za kakovostno življenje v državi. A ker vemo, da so predsedniki strank v koaliciji že napovedali, da bodo, če Zoran Janković ponovno prevzame vajeti stranke v svoje roke, zapustili vlado, so županu na konferenci postavili tudi vprašanje, ali je v tem primeru pripravljen prevzeti odgovornost za razpad vlade. Njegov odgovor je bil kratek: »To ni moja odgovornost. Naj drugi prevzamejo to odgovornost in pokažejo svojo državotvornost.« Glede na odziv predsednika Socialnih demokratov Igorja Lukšiča, ki je včeraj dejal, da vlada razpade takrat, ko koalicijo zapusti prvi partner, in da to vsekakor ne bodo oni, lahko sklepamo, da morebitna Jankovićeva izvolitev kljub vsemu ne bo kamen spotike za stranke v koaliciji. S tem bodo, kot že ničkolikokrat prej, besede politikov ostale samo besede, dejanja drugih pa bodo še naprej oblikovala naš vsakdan.