Slovenija

Gašpar za Svet24: Kaj se je v resnici dogajalo v Luki Koper?

Žiga Kariž
15. 4. 2014, 07.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ko je v petek nadzorni svet po burni seji razrešil Gašparja Gašparja Mišiča z mesta predsednika uprave Luke Koper zaradi »nedelovanja uprave«, je bilo videti, kot da se je ta sprijaznil z odločitvijo, a včeraj se je izkazalo, da njegov boj še ni končan.

Mediaspeed

Gašpar Mišič, ki mu po pogodbi ne pripada odpravnina ali odškodnina, je v petek poudaril, da je ponosen na svoj prispevek k razvoju Luke Koper, z razrešitvijo pa da se je končala »vsakomesečna agonija razreševanja predsednika uprave«. Ob tem je izpostavil dobre poslovne rezultate Luke v obdobju, ko jo je vodil sam.

"Najprej bom vložil zahtevo po zadržanju sklepa, nato pa vložil še tožbo in celo presojo ustavnosti zakona, na podlagi katerega so me razrešili."

A vse kaže, da mu je konec tedna dal novih moči. Kot je razbrati iz včerajšnjih izjav kontroverznega primorskega gospodarstvenika in politika, naj bi ga v zadnjih dveh dneh poklicalo več pravnikov in ga prepričalo, da se mu je zgodila krivica, ki jo je možno na sodišču popraviti. Tako je Gašpar Gašpar Mišič včeraj zjutraj nastopil odločno. Predsednici nadzornega sveta Alenki Žnidaršič Kranjc je poslal dopis, v katerem jo je pozval, naj odpravijo neveljaven sklep, po katerem so ga v petek odstavili. Postavil je tudi rok: točno opoldne.

Poslovni rezultati Luke Koper naj bi bili izredno dobri.

Ker nadzorni svet odločitve ni spremenil, se je začela predaja poslov. Čeprav so nekateri mediji poročali, da naj bi nekdanjega prvega moža Luke pričakali varnostniki, je sam pozneje to zanikal in dodal, da naj bi bili varnostniki v Luki zaradi novinarjev. Delo naj bi, tako kot vsak drug dan, začel s kavico. A da vse ni bilo tako prijazno, kažejo tudi fotokopije dopisa, ki so se pojavile v javnosti, s katerim ga uprava podjetja poziva, naj vrne službeno kartico. Da je njegovo upravljanje Luke za upravo že zgodovina, kaže tudi dopis, s katerim Luka obvešča poslovne partnerje o spremembi v vodstvu podjetja.

Z Gašparjem Mišičem smo govorili med predajo poslov začasnemu predsedniku uprave Andražu Novaku, ki naj bi posle vodil do poletja. Povedal nam je, da predaja poteka lepo in da imajo veliko dela. A ob tem je dodal, da bo odločitvi uprave vseeno nasprotoval na sodišču, kjer naj bi najprej vložil zahtevo po zadržanju sklepa, nato pa vložil še tožbo in celo presojo ustavnosti zakona, na podlagi katerega so ga razrešili.

Po pogodbi ne bo dobil ne odpravnine ne odškodnine.

Čeprav se je razrešitev Mišiča napovedovala že dalj časa in je bilo jasno, da vlada Alenke Bratušek ne bo dovolila, da bi na vrhu Luke deloval nekdo, ki je tam brez njenega soglasja, pa zagovorniki primorskega podjetnika poudarjajo njegove dobre, če ne celo odlične poslovne rezultate. Že v petek mu je v bran stopil koprski župan Boris Popovič, včeraj pa tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je odstavitev komentiral takole: »Izjava predsednice sveta Luke Koper je nekredibilna in smešna. Rezultati so boljši in očitno se v upravi ne razumejo, in tistega, ki ne more slediti viziji, predsednik uprave odstavi. Tu pa so odstranili napačnega. Edina zadeva, ki kaže, ali je nekdo dober ali ne, je rezultat. In tukaj je rezultat odličen!«