Slovenija

Mislil sem, da pijanci morilci spadajo v zapor

robert.marin@svet24.si
13. 4. 2014, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vrhovno sodišče je ugodilo zahtevi zagovornika Branka Mačka za varstvo zakonitosti in razveljavilo sodbo. Maček, ki je oktobra 2009 pri Arji vasi pijan povzročil prometno nesrečo, v kateri so življenje izgubili trije mladi Celjani, je včeraj že zapustil zapore na Dobu, kjer je prestajal desetletno zaporno kazen.

STA

»Vidim, da sem se ves čas motil, ker sem mislil, da pijanci morilci spadajo v zapor. Zdaj je žrtev on, ne jaz, in ob tej priložnosti se mu opravičujem. Takšno je sporočilo tega sodišča,« je odločitev vrhovnih sodnikov za Svet24 komentiral Alojz Kračun, oče pokojnega Petra, in dodal, da je »vse skupaj pač odraz družbe, v kateri živimo.«

Spomnimo. Branko Maček je v noči na 2. oktober 2009 pijan povzročil prometno nesrečo na avtocesti pri Arji vasi, v kateri so življenje izgubili 24-letni Peter Kračun, 21-letna Tjaša Koštomaj in 22-letna Nataša Godec. Takrat 21-letna Jerneja Rošker pa je bila v nesreči hudo poškodovana. Maček je na avtocesti spregledal kar devet opozoril, da je vozil po napačni strani, v zagovoru pa pojasnil, da je imel kritičnega dne zelo naporen dan ...

Zaradi predrzne vožnje v cestnem prometu, ki je imela za posledico smrt treh mladostnikov, je tožilstvo za Mačka predlagalo 12 let zapora, a so bili celjski okrožni sodniki z njim nekoliko milejši. Prisodili so mu 10 let zapora, kar je bila do zdaj najvišja izrečena kazen za tovrstno kaznivo dejanje, sodbo pa so januarja lani potrdili tudi višji sodniki. Mačkov zagovornik, odvetnik Damir Ivančič, se je nato poslužil izrednega pravnega sredstva: pred vrhovno sodišče je vložil zahtevo za varstvo zakonitosti in uspel.

Ivančič je v izjavi za javnost pojasnil, da so ves čas opozarjali na nepravilnosti in kršitve v sodnem postopku. Kot pravi, Maček prometne nesreče ni storil naklepno, ampak iz malomarnosti, kar se lahko zgodi vsakemu izmed nas, za tovrstno kaznivo dejanje pa je predvidena tudi milejša kazen, in sicer do osem let zapora. Ivančič pričakuje novo sojenje, na katerem bo sodišče ponovno pretehtalo vse dokaze. Prepričan je, da je bil Maček obsojen na podlagi medijske gonje.

Po Ivančičevih besedah Maček odločitev vrhovnih sodnikov dojema zelo čustveno, saj ni več verjel v pošteno in zakonito sojenje, povzročitev nesreče pa globoko obžaluje. Maček je vesel, da so vrhovni sodniki razveljalili sodbo in da bo imel v ponovnem postopku priložnost prek zagovornikov pojasniti, da stvari niso bile takšne, kot so jih prikazovali mediji.

Razveljavitev sodbe je za svojce žrtev že drug hud udarec v zadnjih dneh. Kot je znano, so celjski višji sodniki pred kratkim delno razveljavili sodbo, po kateri devetim svojcem žrtev pripada skupno 68.000 evrov odškodnine. Tožniki so sicer zahtevali 252.000 evrov, sodišče na prvi stopnji pa bo zdaj moralo znova proučiti upravičenost posameznih zahtevkov.