Slovenija

Skrb vzbujajoče stanje slovenskih delavcev

Č.K.
9. 4. 2014, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mišično-kostne bolezni, prekomerna teža in stres so ključne težave zaposlenih po 40. letu starosti, kaže raziskava zdravstvenega stanja v okviru projekta Model ukrepov za zmanjševanje dejavnikov tveganja kroničnih nenalezljivih bolezni. Ti zaposleni imajo tudi nezdrave prehranjevalne navade in so premalo telesno dejavni.

Profimedia

Kot je razvidno iz sporočila, so v raziskavi, ki je bila izvedena med 22. januarjem in 14. februarjem letos, sodelovala štiri slovenska podjetja, in sicer Delo, RTV Slovenija - Regionalni RTV center Maribor, Grand Hotel Union in SwatyComet.

Zajela je 169 zaposlenih, od tega je bilo 69 odstotkov žensk. Rezultati nedavne raziskave so pokazali, da so bile pri udeležencih v zadnjih 12 mesecih najpogostejše zdravstvene težave bolečine v mišicah rame, vratu ali zgornjih udov, sledili so glavoboli in težave z očmi, bolečine v mišicah spodnjih udov ter težave s hrbtenico.

»Z bolj zdravim življenjskim slogom lahko zmanjšamo dejavnike tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni pri zaposlenih.« Dr. Maša Serec, znanstvenica z Izobraževalno raziskovalnega inštituta Ljubljana

Prevladujoče zdravstvene težave sodelujočih so bile tako mišično-kostne bolezni, ki so v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje tudi med najpogostejšimi razlogi za odsotnost z dela, na kar je pred časom v intervjuju za nas časopis opozorila tudi Metoda Dodič Fikfak, predstojnica kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa ljubljanskega kliničnega centra.

Arsen Perić/KMA
Kar 66 odstotkov udeležencev raziskave je imelo visok indeks telesne mase, kar je lahko tudi posledica nezdravih prehranskih navad in nezadostne telesne dejavnosti. Večina udeležencev ima neuravnotežene obroke in vanje ne vključuje sadja in zelenjave. Prav tako tretjina udeležencev v tednu pred raziskavo ni bila niti zmerno telesno dejavna. Raziskava je še razkrila, da se skoraj polovica udeležencev občasno počuti pod stresom ali velikim pritiskom. Kot najpogostejši vzrok za stres so udeleženci navedli obremenitve na delovnem mestu. Skoraj 70 odstotkov udeležencev ocenjuje, da strese in pritiske z nekaj truda uspešno obvladuje.

V nadaljevanju projekta bodo zaposlene iz sodelujočih podjetij spodbujali k spremembi slabih življenjskih navad s pomočjo motivacijskih delavnic, »coachingov« za zdravje in dobro počutje, spletne in mobilne aplikacije ter informiranja in ozaveščanja s področja zdravega življenjskega sloga. Raziskava je bila izvedena v okviru projekta Model ukrepov za zmanjševanje dejavnikov tveganja kroničnih nenalezljivih bolezni v okviru programa promocije zdravja na delovnem mestu, ki ga izvajajo Združenje delodajalcev Slovenije, Izobraževalno raziskovalni inštitut Ljubljana in Sindikat novinarjev Slovenije.