Slovenija

Dela v predoru Markovec napredujejo, zaključek del predviden do konca leta

STA
9. 4. 2014, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sanacija barvnega premaza v predoru Markovec bo zaključena predvidoma v tem mesecu, na vrsti je še dokončanje več manjših zaključnih gradbenih del v predoru. Dars je pred kratkim sklenil tudi pogodbo s konzorcijem petih družb za elektro-strojno opremo predora, zaradi česar načrtujejo, da bi dela v predoru Markovec lahko zaključili do konca leta.

V zvezi z razpisom za dokončanje del v predoru Markovec, ki je bil potreben po stečaju družbe Alpine Bau, je pravočasno prispelo sedem ponudb, za najugodnejšega pa je bil izbran konzorcij podjetij CVP inženiring, Grafist in Hipox s ponudbeno vrednostjo 1,38 milijona evrov brez DDV. Postopek oddaje del so pravnomočno zaključili, marca so sklenili pogodbo z izvajalcem del, sledi še uvedba izvajalca v delo, pri čemer je rok za dokončanje del 90 dni od uvedbe v delo, so za STA pojasnili na Družbi za avtoceste v RS (Dars).
Kot dodajajo, gre za dokončanje raznih manjših zaključnih gradbenih del v predoru, prav tako je treba položiti pokrove in liti asfalt na hodnikih, pobarvati talne smerne črte in dokončati prometno opremo. Na vzhodnem in zahodnem platoju je potrebno položiti še inštalacijsko kanalizacijo in dokončati dela na spodnjem ustroju ter vso hortikulturo. Potrebno je izdelati vso dokumentacijo, potrebno za tehnični pregled in pridobitev uporabnega dovoljenja ter za vzdrževanje.
Glede sanacije barvnega premaza v predoru, za katero je bil kot najugodnejši izvajalec decembra izbran Map Trade iz Slovenske Bistrice (pogodbena vrednost del znaša slabih 836.000 evrov brez DDV), se dela izvajajo v skladu s pogodbo in bodo zaključena najpozneje do uvedbe izvajalca elektro-strojne opreme v delo, kar bo predvidoma v tem mesecu, dodajajo na Darsu.
Po zavrnitvi neizbranega ponudnika s strani državne revizijske komisije kot neutemeljenega je pravnomočno zaključen tudi postopek izbire izvajalca elektro-strojne opreme. Z konzorcijem družb Iskra sistemi, Riko, IMP, Javna razsvetljava in Traffic Design je Dars pred kratkim tudi sklenil pogodbo. Ponudbena vrednost znaša slabih 12 milijonov evrov brez DDV, rok za izvedbo elektro in strojne opreme pa je pet mesecev od uvedbe v delo.

Predor naj bi končali do konca leta 2014!

Kot še pojasnjujejo na Darsu, mora biti sanacija opleska opravljena pred začetkom fizične izvedbe del elektro-strojne opreme, gradbena dela v zvezi z dokončanjem predora in izvedba elektro-strojne opreme pa se v pretežni meri lahko dopolnjujejo oz. potekajo tudi sočasno.

Ob tem poudarjajo, da je treba dokončati tudi določena dela na trasi hitre ceste Koper-Izola, katere sestavni del je predor. Tako je potrebno dokončati približno dva kilometra trase na območju vhoda v predor oz. izhoda iz njega in še nekatera druga gradbena dela. Glede trase hitre ceste je CPK kot vodilni partner po obstoječi pogodbi pripravil končni obračun opravljenih del po dosedanji pogodbi, v teku pa sta že tudi priprava in izdelava popisa del, ki bosta osnova za pripravo ter izvedbo novega postopka oddaje del. Za dokončanje omenjenih del bodo potrebni od trije do štirje meseci, ocenjujejo na Darsu.
Ocenjena investicijska vrednost projekta hitre ceste Koper - Izola in predora Markovec, ki med drugim vključuje projektiranje, odkup zemljišč in objektov, samo gradnjo in stroške nadzornega inženirja, vključno z elektro-strojno opremo in sofinanciranjem priključka do Izole znaša 170 milijonov evrov. Če ne bo dodatnih zapletov, na Darsu pri tem načrtujejo, da bi bila dela na hitri cesti Koper - Izola in v predoru Markovec lahko zaključena do konca letošnjega leta.