Slovenija

Ptujska bolnišnica lani z več kot dvema milijonoma izgube

STA/M.J.
2. 4. 2014, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ptujska bolnišnica, ki je nedavno dobila novo vodstvo, je preteklo leto sklenila z 2,1 milijona evrov izgube, kar pomeni 10-odstotni presežek odhodkov nad prihodki. Čeprav naj bi javni zavod kar milijon evrov izgubil iz objektivnih razlogov, je svet zavoda pod vodstvom Sonje Žibrat danes nad rezultati finančnega poročila izrazil nezadovoljstvo.

sb-ptuj.si

Kot je povedal novi direktor bolnišnice Andrej Levanič, ki je bil na to mesto imenovan konec januarja, vlada pa ga je potrdila sredi marca, gre dejansko za eno večjih izgub med slovenskimi bolnišnicami, a številke zajemajo različne elemente. Delno je v njih zajeta tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij, ki je niso dobili povrnjene, pa tudi okoli pol milijona evrov, za katere jim še vedno grozi, da jih bodo morali po opravljeni inšpekciji plačati Dursu.

"Ostala izguba prihaja iz tekočega poslovanja, ki ima tudi različne razloge. Na eni strani imamo del programa, ki smo ga presegli, pa ga nismo dobili poplačanega, na drugi pa del programa, kjer iz različnih razlogov, tudi kadrovskih, nismo dosegli dogovorjenega programa. Naš ključni problem pa je, da smo že leta podfinancirani," je bil jasen Levanič, ki vseeno meni, da se takšen rezultat naslednje leto ne more ponoviti.

Njegovi sodelavci so danes člane sveta zavoda presenetili z dejstvom, da še vedno niso pripravili načrta za letošnje leto, čeprav ga morajo ministrstvu za zdravje oddati najpozneje do 18. aprila. Ker ga mora še pred tem potrditi tudi svet zavoda, se bodo morali sestati najpozneje v dveh tednih, medtem ko vodstvo zavoda čaka veliko dela, saj morajo dokument pripraviti v tednu dni.

Sicer pa je tudi poslovanje Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča v prvih dveh mesecih letošnjega leta bilo rahlo negativno, saj so ob povečanem programu ustvarili za okoli 100.000 evrov minusa. Bolj kot to, pa svet zavoda skrbijo likvidnostne razmere bolnišnice, saj ima ta ob 1,5 milijona evrov terjatev kar za okoli šest milijonov evrov obveznosti.

Kot je na seji poudarila predsednica sveta zavoda Sonja Žibrat, je to še bolj problematičen podatek, kot sama izguba, zato se boji, da bolnišnica sama brez pomoči države iz hudih finančnih težav ne bo sposobna izplavati. Še posebej glede na dejstvo, da zavod že nekaj časa ni vlagal v novo opremo, stara pa je večinoma že amortizirana oziroma celo odpisana, Žibratovi ni jasno, kako misli ptujska bolnišnica glede na sedanje težke splošne finančne razmere v državi v prihodnje sploh še poslovati.

Prvi mož bolnišnice je ob tem tudi sam izrazil nezadovoljstvo nad odnosom države do njihove ustanove, saj ne pomnijo, kdaj bi jim ta nazadnje omogočila kakšno vidno naložbo. Levanič je prepričan, da bi z injekcijo države v prihodnje lahko poslovali odlično, a so po njegovem sredstva v državi neenakovredno razporejena, pri tem pa obstajajo ustanove, kamor država že leta vlaga denar, pa te še vedno poslujejo globoko negativno.