Slovenija

Zahteva za razpis referenduma o arhivski noveli v torek na izredni seji DZ

STA
28. 3. 2014, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci določili datum referenduma o arhivski noveli, bo v torek, je danes določil kolegij predsednika DZ. Parlamentarni odbor za kulturo kot datum referenduma predlaga 4. maj. Prvopodpisana pod referendumsko zahtevo poslanska SDS Eva Irgl je sicer predlagala 25. maj, ko bodo tudi volitve v Evropski parlament.

Mediaspeed

V opozicijski SDS menijo, da bi bil 25. maj najbolj racionalna izbira za izvedbo referenduma, saj bi bili stroški zanj zaradi sočasnih evropskih volitev nižji. Koalicijski del odbora za kulturo pa je za razliko od SDS na četrtkovi seji pritrdil stališču ministra za kulturo Uroša Grilca. Grilc je namreč zaradi po njegovi oceni velike pomembnosti teme o arhivih pozval poslance, naj njene vsebine ne razvrednotijo s tem, da bi referendum povezovali z volitvami v Evropski parlament.

SDS je zahtevo za razpis referenduma, podprto z več kot 46.000 podpisi volivcev, v DZ vložila v torek.

Po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi sicer od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 dni in ne več kot leto dni. Določitev dneva glasovanja, do katerega preteče več kot 45 dni od dneva razpisa referenduma, pa mora DZ sprejeti z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.