Slovenija

DZ znova izglasoval novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja

STA
24. 3. 2014, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poslanci so danes na izredni seji DZ že v drugo potrdili novelo zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Potem ko je državni svet nanjo pred dnevi izglasoval veto, je danes dobila 60 glasov podpore, torej potrebno absolutno večino.

Facebook

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo morala z uveljavitvijo novele zakona objaviti podatke o posojilih, ki so bila iz bank v prevladujoči lasti države prenesena nanjo. Gre za posojila, razvrščena v razreda D in E, torej tista, ki zamujajo več kot 90 dni.

Novela pa ne bo prinesla javnega razkritja podatkov o vseh slabih posojilih, torej tudi tistih, ki so ostala v bilancah bank, kar je sicer predvidevalo dopolnilo DL, ki ga poslanci ob prvem sprejemanju sprememb zakona o dostopu do informacij javnega značaja niso potrdili. Prav umanjkanje tovrstnega razkritja je državne svetnike spodbudilo k izglasovanju veta.

Koalicija se je medtem že poenotila, da bi lahko sprejela spremembe, ki bodo omogočile tudi vpogled v mape slabih posojil, ki ostajajo na državnih bankah in so prispevala k bančni luknji. Tega si želijo tudi vse opozicijske stranke.